Kardinal Puljić: Hrvatski narod treba početi vrjednovati život

NEMA ništa od jadanja, moramo mijenjati mentalitet, shvaćanje, uvjerenje i vrjednovati dar života, rekao je vrhbosnaki nadbiskup kardinal Vinko Puljić u propovijedi o blagdanu sv. Stošije, zadarske zaštitinice i mučenice iz trećega stoljeća.

"Kako je tužno slušati statistike", rekao je kardinal u zadarskoj katedrali sv. Stošije, upitavši koliko je slomljenih brakova, napuštene djece, ubijenih života, a onda se jadamo da nestajemo, da je više smrti nego rođenja.

"Hrvatski, katolički narod, treba početi vrjednovati život kao dar", istaknuo je, rekavši kako budućnost Hrvatske ljulja onaj tko ljulja djecu, izgrađuje budućnost ove zemlje i naroda.

Po kardinalovim riječima obitelj živi od velikodušnosti žene majke, a društvo pada i raste s dostojanstvom žene.

"Mi hoćemo u Europu, ali ne damo uništiti svoje korijenje. Mi s korijenom hoćemo u Europu. Korijenje vjere i obitelj gnijezdo je života", rekao je, dodavši kako zna prigovoriti međunarodnim predstavnicima da su ušli u tri razine čovjeka - ozakonili pobačaj, ne daju čovjeku da se rodi, ozakonili homoseksualne brakove i eutanaziju.

"Mi moramo kod kuće graditi život, jer je nositeljica života žena majka", rekao je, dodavši kako sebičnost žene ubija narod, a velikodušnost žene izgrađuje narod.

S kardinalom Puljićem sinoć su koncelebrirali zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, umirovljeni nadbiskup Marijan Oblak, metropolit Marin Barišić, umirovljeni nadbiskup Ante Jurić, gospićko?senjski biskup Mile Bogović, šibenski biskup Ante Ivas i kotorski biskup Ilija Janjić te provincijal Provincije sv. Jeronima fra Bernardin Škunca, kanonici Stolnog kaptola sv. Stošije i oko 50 svećenika.

Pročitajte više