Kardinal Puljić u Bleiburgu: Prestanite manipulirati žrtvama rata

VRHBOSANSKI nadbiskup, kardinal Vinko Puljić pozvao je danas u Bleiburgu na središnjoj komemoraciji u povodu 60. godišnjice bleiburške tragedije da se prestane manipulirati žrtvama, a predsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao je kako treba utvrditi istinu o svim ratnim stradalnicima.

Vladimir Šeks, predsjednik Hrvatskoga sabora, pod čijim se pokroviteljstvom obilježava spomen-dan na bleiburške žrtve i žrtve Križnoga puta, rekao je da je Bleiburg mjesto planski smišljenih egzekucija tisuća ljudi.

Naša je obveza nositi sjećanja na nedužne žrtve krvavoga hrvatskog proljeća 1945., rekao je, dodajući kako treba utvrditi istinu o svim ratnim stradalnicima.

Vladim Šeks također je istaknuo kako se neće dopustiti kriminalizacija akcija Bljeska i Oluje, što su mnogobrojni nazočni popratili uzvicima: "Ante, Ante!"

U propovijedi na misi u spomen na sve žrtve kardinal Vinko Puljić je poručio: "Prestanite s dvostrukim mjerilima u poštivanju žrtve!" Istaknuo je kako žrtvama "ne želimo stvarati ni mitologiju ni ideologiju", te je pozvao Hrvate da, bez obzira na granice, imaju srca jedni za druge.

Kao hrvatski narod, moramo poštivati svoje svetinje, istaknuo je, dodajući da svaki narod ima pravo na svoj jezik, povijest i kulturu.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Ševko Omerbašić pozvao je nazočne na praštanje, a Aziz efendija Halili molio se za žrtve islamske vjere.

Predstavnik parlamenta Skupštine BiH Vinko Zorić tom je prigodom rekao kako "krvava istina iz naše povijesti treba biti ugrađena u temelje naše države".

Prije početka svete mise kardinal Vinko Puljić blagoslovio je novi spomenik bleiburškim žrtvama na mjestu tragedije.

Idejno rješenje spomenika dao je hrvatski kipar Stipe Sikirica.

Pročitajte više