Karlovačka vladajuća koalicija osporava odbacivanje kaznene prijave protiv ministra Vukelića

PREDSJEDNICA karlovačkoga Gradskog vijeća Ankica Mamić (LS) u ime koalicijske vlasti (SDP, HNS, HSS i LS) osporava jučerašnje odbacivanje kaznene prijave protiv ministra Branka Vukelića (negdašnjeg gradonačelnika) jer, kako je rekla, ključni zaključak sa sjednice Poglavarstva iz siječnja 2001., na temlju kojeg je prijava odbačena i po kojem je dvjema karlovačkim komunalnim tvrtkama preporučeno da jednog investitora oslobode plaćanja komunalnih pristojba za izgradnju trgovačkog centra, nije bio na dnevnom redu te sjednice, niti je za njega bilo predlagatelja.

Kaznena prijava iz prosinca 2001. teretila je Branka Vukelića i bivšeg dogradonačelnika Marka Marića da su velikogoričkoj tvrtki Gemini-Area kod gradnje Trgovačkog centra Kauflanda na karlovačkoj tržnici omogućili stjecanje nepripadne imovinske koristi od 490.193 kune za oslobađanje od troškova priključka na Toplanu, te još 572.611 kuna za oslobađanje od troškova premještaja vodovodnih instalacija.

Mamić je za preporuku o oslobađanju od plaćanje rekla da je moguća i legitimna, ali da je zaključak o oslobađanju troškova premještaja vodovodne instalacije s predmetne parcele krivotvoren.

Da bi Poglavarstvo moglo donijeti takav zaključak, na sjednici treba biti ovlašteni predlagatelj i to u predmetnoj točki dnevnog reda, a toga dana na dnevnom redu nije bilo prijedloga za oslobađanje od plaćanja troškova za radove premještaja vodovodnih instalacija, niti je bio nazočan ovlašteni predlagatelj, t.j. pročelnik Miro Škrgatić, rekla je Ankica Mamić.

Novinarima je razdijelila preslike pisma bez potpisa, za koje je rekla da je pismo bivšeg pročelnika Odjela komunalnih djelatnosti i prostornog uređenja Mire Škrgatića (HDZ) kao tadašnjega mogućeg predlagatelja. U pismu Škrgatić sljedećem i sadašnjem gradonačelniku Boži Johi (SDP) piše da "Stručna služba Odjela nije razmatrala, niti pripremala u bilo kojem obliku ili formi, a posebno ne kao točku dnevnog reda, mogućnost oslobađanja tvrtke Gemini-Area od troškova izmještanja vodoopskrbnog sustava". Pismo je, po riječima Ankice Mamić, pročelnik Škrgatić preporučeno poštom poslao na ime gradonačelnika Johe u listopadu 2001., jer je očito htio imati čvrst pisan trag da se ograđuje od, kako je rekla, krivotvorena zaključka.

Gradske su tvrtke u međuvremenu ipak naplatile troškove pa je Gemini-Area tužila grad Karlovac za 572.611 kuna s pripadnim kamatama, tvrdi Mamić. Prvo je ročište bilo 21. siječnja ove godine .

Odvjetništvo je, odbacivši kaznenu prijavu, jučer ocijenilo da su zaključci Poglavarstva samo "preporuka gradskim tvrtkama o oslobađanju plaćanja da se na njima ne može temeljiti obveza grada Karlovca da izvrši bilo kakva plaćanja", rekla je Mamić.

Zapitala se zašto je Općinskom državnom odvjetništvu trebalo dvije godine da riješi taj slučaj, a odbacivanje kaznene prijave u osobno je ime nazvala sumrakom pravne države.

U izjavi za Hinu pročelnik Miro Škrgatić je rekao kako će se, s obzirom na to da ne zna što je izjavila Mamić, niti mu je poznat sadržaj pisma koje je on "navodno pisao gradonačelniku Johi", o svemu očitovati sutra izjavom ili na tiskovnoj konferenciji.

Pročitajte više