Karlovački županijski povjerenici spremni za svesindikalni sabor

POVJERENICI pet sindikalnih središnjica u Karlovačkoj županiji na današnjoj su tiskovnoj konferenciji u Karlovcu u vezi s najavljenim izmjenama Zakona o radu rekli da će županijski sindikalni povjerenici sudjelovati na svesindikalnom saboru 13. veljače u Zagrebu, na kojem se očekuje oko 5000 povjerenika iz cijele Hrvatske.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata, Nezavisnoga hrvatskog sindikata, Matice hrvatskih sindikata javnih služba, Hrvatske udruge sindikata, Udruge radničkih sindikata Hrvatske te Nezavisnoga hrvatskog sindikata Karlovačke županije najavili su sindikalnu borbu zbog izmjena Zakona o radu. Kako su rekli, tako promijenjen zakon ne može se prihvaiti, jer hrvatsko tržište nije uređeno, t.j. radnici nemaju primjerenu socijalnu sigurnost, jamstva za zarađenu plaću, a tvrde da nema ni nezavisnoga radnog sudstva.

Dubravko Čorak u ime Nezavisnoga hrvatskog sindikata rekao je kako je cinično da se zakonske promjene opravdavaju potrebom da se približimo EU, a smanjenjem zakonske zaštite radnika, posebno u otpuštanju, samo će se produbljivati socijalni i drugi problemi i Hrvatsku još više udaljiti od razvijenih zemalja.

´Ne možemo se mjeriti s Finskom koja je prva u svijetu po nekorumpiranosti. Hrvatska je po istim pokazateljima između četrdesetog i pedesetog mjesta i po korumpiranosti i po konkurentnosti, a po pesimizmu smo na 60. mjestu´, rekao je Čorak.

Pročitajte više