Karzai poziva na "sveti rat" protiv uzgoja maka

AFGANISTANSKI predsjednik Hamid Karzai u četvrtak je otvorio dvodnevnu konferenciju posvećenu borbi protiv uzgoja maka, pozvavši na "sveti rat" protiv proizvodnje opijuma u Afganistanu, odakle na tržišta diljem svijeta stiže baza potrebna za proizvodnju droge.

"Na način na koji smo pokrenuli sveti rat protiv ruske invazije, sada moramo pokrenuti sveti rat protiv droge", rekao je Karzai pred oko 500 okupljenih u predsjedničkoj palači u Kabulu.

Kultura uzgoja maka koja je u 2004. porasla za 64 posto, "predstavlja sramotu za Afganistan kada je riječ o statusu u međunarodnoj zajednici", rekao je Karzai koji je u utorak polaganjem prisege i službeno postao prvi demokratski izabrani predsjednik Afganistana.

Pozvao je sve sudionike sjednice, guvernere pokrajina, policijske dužnosnike i plemenske vođe da se uključe u borbu protiv proizvodnje maka te da se angžairanju na "uništenju polja maka u zemlji".

Tijekom 2003. i 2004. godine u Afganistanu je proizvedeno 87 posto heroinske baze potrebne za ukupnu proizvodnju heroina u svijetu. Dobit Afganistana od te proizvodnje iznosila je 2,8 milijarde dolara, što je gotovo 60 posto unutarnjeg bruto proizvoda zemlje.

Pročitajte više