KARZAI ŽELI IDENTIFICIRATI VLADINE DUŽNOSNIKE UMIJEŠANE U PRODAJU DROGE

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai potpisao je odluku kojom je zatražio otkrivanje vladinih dužnosnika umiješanih u proizvodnju i prodaju droge u Afganistanu, prema priopćenju predsjedništva objavljenom u petak.

"Obavještajne službe različitih afganistanskih tijela sigurnosti nastojat će otkriti članove vlade i državne dužnosnike umiješane u proizvodnju, prodaju droge ili pružanje podrške preprodavačima", piše u odluci.

Afganistan je prvi svjetski proizvođač opijuma, iz kojeg se proizvode morfij i heroin. U porastu za šest posto, proizvodnja opijuma dosegla je 3600 tona 2003. godine, čime je ta zemlja postala prvi svjetski opskrbljivač tom drogom sa 77 posto međunarodne proizvodnje, prema UN-u.

Industrija droge ostvarila je prihod od 2,3 milijarde dolara, što je polovica afganistanskog bruto proizvoda. Oko 90 posto heroina koji se danas troši u Europi dolazi iz Afganistana.

Prema procjenama iz siječnja i veljače Ureda za borbu protiv droge i kriminala UN-a, proizvodnja afganistanskog opijuma trebala bi znatno porasti 2004. godine.

(Hina) xbnš ydgk

Pročitajte više