Katalonija se sprema koristiti kanabis u medicinske svrhe

ČETIRI bolnice i 60 ljekarni u Kataloniji, regiji na sjeveroistoku Španjolske, distribuirat će kanabis pacijentima oboljelim od AIDS-a, raka, multipla skleroze ili kroničnih bolova uzrokovanih oboljenjima živčanog sustava, izvijestili katalonski mediji u utorak.

Katalonska regionalna vlada dogovorila se sa španjolskim ministarstvom zdravstva da se pacijentima kod kojih konvencionalni tretmani nemaju učinka mogu prepisati kapsule koje sadrže prah kanabisa, biljke iz koje se izrađuju marihuana i hašiš.

Jednogodišnje kliničko testiranje, slično onom već pokrenutom u Nizozemskoj, treba početi sredinom godine.

Vjeruje se da kanabis kod pacijenata oboljelih od AIDS-a povećava apetit, smanjuje mučninu i povraćanje kod oboljelih od raka koji su podvrgnuti kemoterapiji, smanjuje bolove u mišićima koje uzrokuje multiple skleroza kao i kronične bolove nervnog porijekla.

Marihuana je u Španjolskoj zabranjena no mnogi je ljudi već koriste u medicinske svrhe. Mnogi je puše umjesto da je uzimaju oralno, čime iritiraju dišni sustav a mogu uzrokovati i rak dišnih organa, upozorili su stručnjaci. Cilj ovog eksperimenta je pratiti takve pacijente te omogućiti i drugima da imaju koristi od možebitnih terapeutskih učinaka kanabisa.

Pročitajte više