Katar odbio zahtjeve, ministri arapskih zemalja razočarani, blokada se nastavlja

Foto: FAH

MINISTRI vanjskih poslova četiriju arapskih zemalja koje bojkotiraju Katar izrazili su danas razočaranost "negativnim" odgovorom te zemlje na njihove zahtjeve, ali nisu najavili nove sankcije protiv Dohe.

"Odgovor koji su četiri zemlje dobile u cijelosti je negativan i nedostaje mu sadržaj. On pokazuje da Katar neće promijeniti svoju politiku", rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri koji je pročitao zajedničku izjavu.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su diplomatske i prometne veze s Katarom koji optužuju za potporu terorizma i savezništvo s regionalnim neprijateljem Iranom. Doha optužbe odbacuje.

Ministri vanjskih poslova četiriju zemalja sastali su se u Kairu u srijedu kako bi razgovarali o situaciji nakon isteka roka koji su dali Kataru u pogledu ispunjenja 13 zahtjeva.

Bojkotirani do daljnjeg

"Politički i gospodarski bojkot nastavit će se dok Katar ne promijeni svoju politiku", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir na konferenciji za novinare. 

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je na donošenje rezolucije o katarskoj diplomatskoj krizi u telefonskom razgovoru u srijedu s egipatskim predsjednikom Fatahom al Sisijem.

Tump je ponovio potrebu da sve zemlje "zaustave financiranje terorista i da diskreditiraju ekstremističku ideologiju", navodi u izjavi Bijela kuća.

Prekid diplomatskih odnosa


Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su 5. lipnja diplomatske odnose s Katarom, optuživši ga među ostalim da podržava terorizam i da ima prebliske odnose s Iranom.

Potom su mu poslali službeno pismo s 13 zahtjeva, tražeći među ostalim da prestane podržavati Muslimansko bratstvo, da zatvori televizijsku postaju Al-Jazeeru i smanji suradnju s Teheranom.

U nedjelju navečer su za 48 sati produljili prvi rok od deset dana postavljen Dohi za odgovor, na zahtjev Kuvajta, koji posreduje u toj krizi.

Katarski ministar vanjskih poslova, šeik Mohamed ben Abderahman Al-Thani rekao je u utorak u Dohi da su zahtjevi arapskih susjeda "nerealni" i da se "ne odnose na terorizam nego da žele ukinuti slobodu izražavanja".

Pročitajte više