kazalište "ulysses" i u zagrebu

Privatno kazalište "Ulysses" gostovat će 4., 5. i 6. rujna s predstavom Petera Weissa "Marat Sade" u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) što je prvi put da to kazalište izlazi iz tvrđave "Minor" na Malom Brijunu gdje je završilo treću uspješnu sezonu.

Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinstvo u kazalištu "Kerempuh" producent ovogodišnje kazališne sezone kazališta "Ulysses" Duško Ljuština.

Kako je podsjetila redateljica predstave "Marat Sade", premijerno izvedene u tvrđavi "Minor" 16. i 17. kolovoza, Lenka Udovički, riječ je o predstavi u predstavi, koja se odigrava u jednoj psihijatrijskoj ustanovi u kojoj zatvorenici i bolesnici "govore tekstove koji nisu njihovi".

"U kazalištu Ulysses prepoznao sam entuzijazam koji gaji i moja glumačka družina", istaknuo je ravnatelj glumačke družine "Histrioni" Zlatko Vitez koji uz Radu Šerbedžiju igra jednu od glavnih uloga u predstavi.

Po njegovim riječima, visoki profesionalizam koji ne nedostaje u Ulyssesu, utemeljenom 2001., vraća vjeru i nadu u bolju budućnost hrvatskog glumišta.

Odgovarajući na novinarski upit zašto se u Hrvatskoj "Marat Sade" ove godine igra prvi put, iako je to djelo nastalo prije četrdeset godina, Šerbedžija je ocijenio kako sedamdesetih godina 20. stoljeća to djelo u bivšoj zajedničkoj državi nije moglo biti izvedeno zbog političkih i ideoloških problema jer donosi kritike, kako socijalizma, tako i kapitalizma.

Zlatko Vitez je pak napomenuo da su "Histrioni" 1979. pokušali uprizoriti to djelo, no u tome nisu uspjeli.

Upitan kada je posljednji put igrao na daskama zagrebačkog HNK, Rade Šerbedžija se nije sa sigurnošću mogao sjetiti točno godine, no rekao je kako bi to moglo biti 1982. ili 1983. Dometnuo je kako je svakom glumcu "najudobnije i najljepše" igrati u tom kazalištu.

Dolazak kazališta "Ulysses" u Zagreb potpomogao je Gradski ured za kulturu grada Zagreba.

Pročitajte više