KBC Zagreb: Radničko vijeće traži od Upravnog vijeća odgodu smjene ravnatelja Paladina

RADNIČKO vijeće Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb zaključilo je na današnjoj sjednici da KBC, na temelju financijskog izvješća o poslovanju, prošlu godinu nije završio s gubitkom pa traži od Upravnog vijeća da prije pokretanja postupka smjene ravnatelja Josipa Paladina osnuje neovisnu komisiju koja će ispitati poslovanje bolnice.

"Tražimo da Upravno vijeće odgodi smjenu ravnatelja dok ne dobijemo tumačenje neovisne komisije", izjavila je Hini dopredsjednica Radničkog vijeća Marija Hunold.

Upravno vijeće trebalo bi u petak pokrenuti postupak Paladinove smjene zbog lanjskih gubitaka KBC-a. Po podacima ministra zdravstva Andrije Hebranga, KBC je u gubitku od oko 200 milijuna kuna, dok Paladino tvrdi da potraživanja bolnice premašuju dugove, pa je 2003. godinu završila s 10 milijuna kuna u plusu.

U KBC-u je za sutra najavljen skup zaposlenika u povodu najavljene smjene, jer Radničko vijeće ocjenjuje da su tvrdnjama o lošem poslovanju prozvani svi djelatnici bolnice.

"To bi značilo da 4.300 zaposlenih ne radi dobro i neopravdano troši novac poreznih obveznika", kaže Hunold dodajući kako je cilj skupa pružiti pravu informaciju javnosti i pacijentima.

Ravnatelj Kliničke bolnice (KB) Merkur Miran Martinac izjavio je danas Hini da još očekuje odgovor predsjednika Upravnog vijeća KB-a Dragutina Košute na prigovor da prilikom pokretanja postupka njegove smjene nije poštivana zakonska procedura.

Zbog toga Martinac još nije službeno preuzeo zaključak Upravnog vijeća, pa smatra da ga ne obvezuje rok od 14 dana u kojemu se trebao očitovati o prijedlogu smjene.

Djelatnici KB-a Merkur uputili su danas predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu peticiju s više od 500 potpisa potpore ravnatelju Martincu.

Pročitajte više