KBC Zagreb: Sestre zaražene svrabom na kućnom liječenju

NEKOLIKO medicinskih sestara iz KBC-a Zagreb, koje su se zarazile svrabom od dviju pacijentica primljenih u bolnicu tijekom studenog, nalazi se na kućnom liječenju a poduzete su i ostale mjere za sprečavanje širenja te bolesti, izjavio je danas Hini pomoćnik ravnatelja KBC-a Bruno Buljević.

Uprava KBC-a smatra da se u današnjem dnevnom tisku "senzacionalistički pretjeruje" u opisivanju pojave slučajeva svraba, jer je to po naravi bezazlena bolest kože koja se povremeno pojavljuje i uspješno liječi.

U priopćenju KBC-a Zagreb ističe se da svrab izaziva grinja Sarcoptes Scabei, a može se pojaviti i u razvijenim zemljama u bolnicama, školama, vrtićima i ustanovama za njegu.

Izvor zaraze u ovom slučaju bile dvije pacijentice. Prva je tijekom studenoga iz KBC-a Split primljena u Kliniku za kožne bolesti s dijagnozom ozbiljne bolesti i izraženim kožnim promjenama koje nisu ukazivale na svrab, pa je u međuvremenu premještena na Kliniku za unutarnje bolesti.

Druga pacijentica primljena je krajem studenog i kod nje je svrab odmah dijagnosticiran te je započeto liječenje.

"Osoblje se pridržavalo zaštitnih mjera u radu s bolesnicima, međutim, do prijenosa uzročnika došlo je najvjerojatnije u području između rukavica i zaštitne odjeće".

Prvi znakovi svraba kod osoblja zamijećeni su 21. prosinca, nakon čega su odmah poduzete sve mjere zaštite od širenja i liječenje, te obaviješteni Povjerenstvo za bolničke infekcije, zagrebačka Sanitarna inspekcija te Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, kaže se u priopćenju KBC-a Zagreb.

Izvor fotografije: KBC Zagreb

Pročitajte više