Kina kaže da su američke optužbe za gospodarsku špijunažu kleveta

Ilustracija: EPA

KINESKO ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da je zapovijed Washingtona da Kina zatvori svoj konzulat u Houstonu "ozbiljno naštetila" odnosima SAD-a i Kine i da je američka optužba za gospodarsku špijunažu "klevetnička".

"Zapovijed SAD-a da Kina zatvori generalni konzulat u Houstonu ozbiljno je kršenje međunarodnog prava i osnovnih načela međunarodnih odnosa", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

"Ovo je uklanjanje mosta prijateljstva između kineskog i američkog naroda", dodao je.

Optužbe SAD-a nazvali klevetom

Wang je također zanijekao optužbe američkog State Departmenta da je konzulat korišten za poduzimanje "subverzivnih" djela, uključujući gospodarsku špijunažu. Optužbe je nazvao "klevetničkima".

Wang je rekao da je konzulat u Houstonu opredijeljen za promicanje prijateljstva i suradnje više od 40 godina kao prvi konzulat koji je osnovan u SAD-u nakon normalizacije odnosa između SAD-a i Kine.

Peking je u srijedu upozorio na protumjere ako Trumpova administracija ne preispita svoj zahtjev za odlazak kineskih diplomata do petka.

Zapovijed SAD-a uslijedila je nakon što je Kina optužena za podršku dvojici hakera koji su godinama ciljali tvrtke visoke tehnologije širom svijeta i navodno razvijali planove za napad na tvrtke koje rade na cjepivu protiv covida-19.

Američki državni tajnik Mike Pompeo komentirao je taj potez tijekom posjeta Danskoj u srijedu, rekavši kako je to nužno da bi se obranila prava intelektualnog vlasništva.

Pročitajte više