Kina odbacila američke kritike zbog vjerskih sloboda

KINA je odbacila u nedjelju američke kritike zbog njezinog navodnog nepoštivanja vjerskih sloboda, upozoravajući kako bi Sjedinjene Države prvo trebale srediti stanje u vlastitoj kući i prestati se uplitati u poslove drugih zemalja.

U godišnjem izvješću američkog State Departmenta o vjerskim slobodama u svijetu kaže se kako su u Kini vjerske aktivnosti dopuštene samo nekim skupinama koje imaju državno dopuštenje za rad, dok se aktivnosti drugih skupina ometaju.

"Američka ocjena kineske vjerske politike i vjerskih sloboda nije u skladu sa stvarnošću, jako je nepravedna i potpuno nerazumna", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Jianchao.

On je rekao kako Kina zabranjuje samo ilegalne organizacije kao što je Falun Gong, koja "provodi ilegalne i kriminalne aktivnosti" pod maskom religije.

Jianchao je pozvao Washington da prestane "koristiti vjerska pitanja radi uplitanja u kineske unutarnje poslova i da učini više radi poticanja razumijevanja i suradnje između dvije zemlje".

Pročitajte više