KINA ODOBRILA ISPITIVANJE CJEPIVA PROTIV SARS-A NA LJUDIMA

Kina je odobrila testiranje cjepiva protiv SARSa na ljudima nakon što je testiranje sigurno provedeno na životinjima, među kojima i na majmunima.

Zeleno svjetlo za testiranje na ljudima dala je Kineska uprava za hranu i lijekove, javila je kineska državna televizija.

Kineski liječnici mogu početi testiranje na ljudima odmah iako će biti potrebno dosta vremena prije nego će se cjepivo, koje treba ljudsko tijelo učiniti imunijim na virus, moći početi prodavati na tržištu, javila je agencija Xinhua.

Prva faza testiranja na ljudima treba pokazati da se cjepivo može koristiti sigurno i učinkovito na tijelu, prenosi Xinhua. Nije objavljeno kada će točno početi testiranja.

Kineski premijer Wen Jiabao izjavio je u nedjelju da je Kina dobila bitku protiv SARS-a nakon što su se dva od tri zaražena, zabilježena u posljednjih nekoliko tjedana u južnoj Kini, oporavila. Treća žrtva SARS-a u stabilnom je stanju u bolnici.

SARS se pojavio prvi put u kineskoj pokrajini Guangdong prije nego se proširio na 30 zemalja, zarazivši oko 8.000 ljudi od kojih je preminulo gotovo 800.

Američki su znanstvenici prošli mjesec objavili da su razvili cjepivo koje je pokazalo obećavajuće rezultate na majmunima. Kanadski se znanstvenici također nadaju da će moći početi testirati cjepivo na ljudima ove godine.

(Hina) bis dv

Pročitajte više