Kina zabranila reklame za nasilne video igre

KINA je zabranila internet stranicama postavljanje oglasa ili linkova na video igre koje "veličaju nasilje", što je novi korak u kampanji internet cenzure čiji je cilj osiguravanja društvene stabilnosti pred 60. obljetnicu komunističke vladavine 1. listopada.

Obavijest na web siteu ministarstva kulture objašnjava kako su igre koje promoviraju uživanje u drogama, prostote, kockanje ili zločine kao što su silovanje, vandalizam ili krađu "protiv društvenog morala i lijepih kulturnih tradicija naroda".

Opasno po društveni moral

"Takve online igre promoviraju glorificiranje mafijaškog života i ozbiljna su prijetnja društvenim standardima, te negativno djeluju na mlade", navodi se. Zabrana reklamiranja igara počinje odmah.

Nisu dani detalji oko toga kako će se zakon provoditi, ali obavijest ministarstva navela je kako pravosudna tijela trebaju osigurati da se internet stranice pridržavaju zabrane.

Veliki kineski firewall

Kina ima oko 298 milijuna internet korisnika, što je najveći broj na svijetu, ali istodobno ima i najstroži i najrazvijeniji sustav internet cenzure. Postoji preko 60 različitih zakonskih akata koji se tiču cenzure, a internet policija po nekim izvorima broji čak 30,000 zaposlenih.

Vlada tvrdi da je svrha cenzure interneta borba protiv pornografije, online kockanja i drugih stranica "štetnih po društvo", no kritičari su upozorili kako je taj sustav puno maligniji. Točnije, vladi e spočitava da svoje ovlasti koristi kako bi uklonila politički osjetljiv sadržaj na stranicama kao što su Facebook, Twitter ili YouTube, koje su sve zabranjene u Kini.

Zadnji veliki val cenzure dogodio se nedavno, zbog 20. obljetnice masakra na trgu Tiananmen i nemira u zapadnoj provinciji Xinjiang, zbog čega je blokiran pristup Facebooku, Twitteru ili Flickru, a još u ožujku je pristup YouTubeu blokiran nakon što je objavljena slika premlaživanja tibetanskih protestanata.

Pročitajte više