Kineska sela se otvaraju svijetu

Foto: Laura Volarić Horvat

U DREVNOM kineskom selu Songxi od 10. kolovoza traju trotjedne aktivnosti na projektu upoznavanja kineskog tradicionalnog života, na kojima sudjeluje 60 sudionika iz 15 zemalja, a predstavnica Hrvatske Laura Volarić Horvat, kao dio grupe za izvještavanje, priopćila je danas da ih je primio Ding Zheng, predstavnik Komunističke partije Kine okruga Pujiang i predsjednik gradske općine Narodne vlade istog okruga, i rekao da je namjera ovog projekta ''otvaranje i izlazak u svijet''.

Ding Zheng pozdravio je sve sudionike i volontere ovog projekta i istaknuo da "selo Songxi ima povijest od 1800 godina". Mnogo se radi na razvoju turizma i okoliša, što se vidi po uređenju potoka koji teku kroz selo, potpuno integrirani u život sela. Zheng je naglasio kako se nada da će svijet čuti za selo Songxi i tradiciju koju mještani održavaju. Iako službeno ondje živi 3000 ljudi, ipak ih je mnogo otišlo, većinom mladih, pa danas selo broji manje od 2000 stanovnika.

Svečana ceremonija otvaranja projekta odvila se danas, treći dan projekta, a sudionicima su predstavljene tradicionalne kineske točke, kao što su ples Lotus, ples pod maskom Fu rong yu ili točka na instrumentu Guqin tijekom koje su majstori kaligrafije pisali kineske znakove na veliko platno i poklonili ga selu Songxi. Ceremonija je otvorena Plesom zmajeva, koji je inače karakterističan ples za proslavu kineske Nove godine, 2. veljače. Svi su sudionici pozdravili okrug Jinhua na svom materinjem jeziku, na ukupno 15 jezika.

Jedan od sudionika projekta, Izraelac Roy Azuz, rekao je da najviše cijeni komunikaciju između zemalja jer je to najbolji način rješavanja problema u svijetu.

Zhang Hong, predsjednik Narodne vlade okruga Jinhua za strane i prekomorske odnose s NR Kinom, rekao je da vlada vodi ovaj projekt jer je bitno da se čuje priča sela Jinhua i da se razvijaju odnosi među pojedincima radi razmjene kultura i ideja te da su seljani važna karika u tom lancu.

"Kulture se moraju doticati i prožimati"

Hong je naveo i tri cilja ovog projekta, prvi je tzv. Home+ model, što podrazumijeva smještanje turista koji posjećuju Songxi u obiteljske kuće radi izravnog izlaganja svakodnevnom životu sela. ''Treba otvoriti vrata, izaći van i vidjeti seoski život'', istaknuo je Hong.

Drugi je cilj pružiti turistima osjećaj kao da su kod kuće, da budu dio obitelji i da stvore prijatelje za cijeli život. Treći je širiti legende i seoske priče o svom dijelu svijeta čak i nakon završetka projekta.

Hong projekt naziva platformom za razvoj komunikacije sa svijetom. ''Kulture se moraju doticati i prožimati; moramo biti zajedno u ostvarenju kineskog sna.''

Ovo je sedmo izdanje projekta Homestay in Jinhua Historical Villages, a ove se godine održava u selu Songxi, pod sponzorstvom Narodne udruge za razvoj prijateljstva sa stranim zemljama provincije Zhejiang i Narodne vlade okruga Jinhua, a glavni je organizator Narodna vlada okruga Jinhua za strane i prekomorske odnose s NR Kinom.

U tom drevnom kineskom selu Songxi od 10. kolovoza traju trotjedne aktivnosti na projektu upoznavanja kineskog tradicionalnog života na kojima sudjeluje 60 sudionika iz Francuske Njemačke, Češke, SAD-a, Malawija, Gane, Indije, Izraela, Rusije, Ukrajine, Bugarske, Poljske, Kolumbije, Etiopije i Hrvatske, a Karlovčanka Laura Volarić Horvat, kao sudionica iz Hrvatske, izvještava razne medije o tom projektu kao dio grupe za izvještavanje.

Između ostalog, piše da je domaćinima to toliko značajan događaj da su ih dočekali oduševljeno s plesom i glazbom, a da oduševljenje sudionika projekta zbog takvog veličanstvenog dočeka nije bilo ništa manje.

To je kineska regija s proizvodnjom kristala, koju zovu i "prijestolnicom kristala", a sudionici projekta su bili zamoljeni da u Kinu donesu poneki predmet od kristala proizveden u svojoj domovini. Volarić Horvat poklonila je organizatorima male ručno brušene i lijepo upakirane čašice zvonkog samoborskog kristala, ispričala je ponešto o tradiciji pečenja rakije od šljiva i drugog voća diljem Hrvatske te o razlogu zašto su te čašice toliko male.

Pročitajte više