Kineski "izvor" New York Timesa osuđen na tri godine zatvora

PEKINŠKI sud je Zhao Yana proglasio krivim za to što je listu prenio podatak, koji je NYT ekskluzivno objavio, da će bivši kineski predsjednik Jiang Zemin odstupiti sa mjesta zapovjednika oružanih snaga. Presudu je sud donio nakon što je Yan u pritvoru proveo dvije godine.

"Duboko grlo" je osuđeno zbog prijevare, ali su odbačene prvotne optužbe za odavanje državnih tajni. Utamničenje Zhao Yana analitičari tumače kao jedan iz serije pritisaka na borce za ljudska prava, novinare i odvjetnike kako bi vlasti prije Olimpijskih Igra u Pekingu 2008, kada će pozornost cijelog svijeta biti usmjerena na Kinu,"slomile otpor" onih koji ukazuju na to da je situacija u toj zemlji, što se ljudskih prava tiče, daleko od idealne.

George Bush je osobno, u sklopu međunarodne kampanje kojom se tražilo oslobođenje, apelirao da se Yan pusti i optužbe protiv njega odbace, a Narodni sud je osudio Yana uprkos demantiju New York Timesa da je on izvor priče. Optuženik je dobro prošao, jer se za slična djela u kini kažnjava kaznom i od preko deset godina zatvora. Kako je suđenje izgledalo, najbolje pokazuje podatak da je u dvije godine bilo samo jedno saslušanje zatvoreno za javnost na kojem je svjedocima obrane bilo zabranjeno svjedočiti.

Sud je odredio da optuženik mora platiti i 20 tisuća yuana ( u protuvrijednosti 2 tisuće eura), koje je "zaradio zahvaljujući prevarom", iako se nigdje u presudi ne navodi što to znači.

Bill Keller, izvršni urednik New York Timesa je povodom presude izjavio: "Jedino što je Zhao Yan počino je novinarstvo".

Z.A.

Pročitajte više