Kineski komunisti i Kuomintang protiv tajvanske neovisnosti

U prigodi svog prvog susreta od završetka građanskog rata 1949. godine i odvajanja Tajvana od kineske matice, vođe Kineske komunističke partije (KKP) i Kuomintanga (KMT) izjavili su da se protive neovisnosti tog otoka.

U zajedničkom priopćenju koje je u petak objavljeno nakon dvosatnog razgovora između kineskog prvog čovjeka Hua Jintaa i predsjednika KMT-a Liena Chana, dvije stranke su se "dogovorile da će se usprotiviti neovisnosti Tajvana".

KMT i KKP odlučili su usto da će "ustrajati na završetku neprijateljstva i na postizanju mirovnog sporazuma" jer građanski rat između Kine i Tajvana službeno još nije završen.

Ta nova stranica u burnoj povijesti suvremene Kine počela je dugim stiskom ruke između Hua i Liena, u Palači naroda na trgu Tiananmenu.

Prije nego što su se povukli na razgovore, dvojica čelnika nekad neprijateljskih stranaka dali su izjave pred kamerama državne televizije koja je događaj prenosila s malom odgodom.

"Zajedno smo prevalili povijesnu etapu", kazao je kineski predsjednik Hu. "Ovo putovanje je znak odlučnosti i iskrenog zalaganja naših dviju stranaka za unaprjeđivanje veza između dviju obala Tajvanskog tjesnaca", dodao je, priznavši ipak da bilateralni odnosi prolaze kroz "teško razdoblje".

Lien je prvi čelnik KMT-a, danas najveće oporbene stranke na Tajvanu, koji je posjetio Kinu otkako su se nacionalisti 1949. sklonili na taj otok pred komunističkim postrojbama Mao Ce-Tunga.

Taj neočekivani posjet dolazi u trenutku napetosti do koje je prošlog mjeseca dovelo prihvaćanje zakona u kineskom parlamentu kojim se dopušta primjena sile na otoku ako on službeno proglasi neovisnost. "Trenutno je stanje vrlo žalosno", ocijenio je Lien Chan.

Dodvoravajući se Kumintangu, kineski komunistički režim želi podrovati separatističku politiku tajvanskog predsjedniak Chena Shui-biana koji je lani ponovno izabran na drugi četverogodišnji mandat, ocjenjuju analitičari.

Hu Jintao je razgovarajući u Pekingu sa svojim gostom potvrdio da je spreman na dijalog sa "svim strankama, skupinama i predstavnicima sa Tajvana koji žele unaprjeđivati odnose između dviju obala, a protive se neovisnosti Tajvana".

Chen Shui-bian izjavio je pak u četvrtak da "ujedinjenje dviju obala neće biti moguće sve dok Kina ne uvede demokratske izbore i ne osigura medijske i vjerske slobode".

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više