Kineski nacionalist proglasio pobjedu tajvanskim predsjedničkim izborima

KANDIDAT kineske nacionalističke stranke Kuomintang (KMT), Ma Ying-jeou, proglasio je pobjedu na tajvanskim predsjedničkim izborima.

Prema podacima s 90 % biračkih mjesta, Ma Ying-jeou se nalazi u prednosti od 17 % u odnosu na Franka Hsieha, kandidata Demokratske napredne stranke (DPP) koja se zalagala za proglašenje nezavisnosti Tajvana, odnosno kidanja svih formalnih državnopravnih veza s kineskom maticom.

Hsieh je, doduše, bio daleko oprezniji od promicanja tajvanske nezavisnosti u odnosu na svom stranačkog druga i trenutnog predsjednika Chen shui-biena, čija je administracija bitno pokvarila odnose s NR Kinom pa i dovela do prijetnji ratom od strane pekinške vlade koja Tajvan službeno smatra svojom "odmetnutom provincijom".

Službeni naziv za tajvansku državu je Republika Kina te se formalno smatra nasljednicom Republike Kine, odnosno države kojom su kineski nacionalisti na čelu s KMT i Chang Kai Shekom upravljali sve do poraza od strane Mao Zedongovih komunista u građanskom ratu 1949. godine. Poraženi su nacionalisti utočište pronašli na Tajvanu, a sve do 1971. godine su se smatrali legitimnim predstavnikom Kine u UN.

Nekadašnji "azijski tigar" je posljednjih godina u ekonomskim problemima i sve debljoj sjeni svog komunističkog susjeda koji proživljava ekonomski bum. Poslovni krugovi i KMT su se stoga sve više suprotstavljali Chen shui-bienu te tražili bolje odnose s NR Kinom. Chenova stranka je također bila upetljana u niz teških skandala vezanih uz korupciju svojih najviših dužnosnika, uključujući i članove Chenove obitelji.

KMT je nedavno pobijedio na parlamentarnim izborima, pa se očekivala laka pobjeda njihovog kandidata na predsjedničkim izborima. Nedavne ankete su, međutim, pokazale kako se Maova prednost nad Frankom Hsiehom istopila nakon vijesti o surovom kineskom obračunu s prosvjednicima na Tibetu.

BBC javlja kako su, po svemu sudeći, danas također propale referendumske inicijative o tome da Tajvan postane član UN, bilo pod imenom Tajvan ili pod imenom Republika Kina.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više