Kineski predsjednik najavio povećanje uvoza i domaće potrošnje

KINESKI predsjednik Hu Jintao u svom je govoru povodom desete obljetnice ulaska Kine u WTO poručio kako će povećati uvoz, s ciljem ostvarivanja trgovinske ravnoteže koja će dati poticaj oporavku ekonomije na globalnoj razini.

Hu je kazao kako bi u narednih pet godina uvoz mogao premašiti osam bilijuna dolara. Kina je prošle godine uvezla robu u vrijednosti 1,39 bilijuna dolara, ali je njena trgovinska razmjena s glavnim partnerom Europom usporila.

Upravo zbog ekonomske anemičnosti u SAD-u i Europi, Kina se nalazi pod još većim pritiskom da poveća potrošnju kod kuće. Hu je naglasio kako je ozbiljan u namjeri da uravnoteži kinesku trgovinsku razmjenu, te da će to pružiti poslovne prilike za mnoge zemlje svijeta. "Promjena naše trgovinske politike imat će globalne implikacije. Ustrajno ćemo raditi kako bi postigli balans u međunarodnoj trgovini. Nećemo pod svaku cijenu tražiti trgovinski višak.

Upravo zbog tog golemog trgovinskog suficita, kao i namjerno slabog juana, Kina je godinama pod pritiskom drugih ekonomskih sila, posebno SAD-a. Prošlog mjeseca taj je suficit smanjen na 14,5 milijardi dolara, sa 17 milijardi koliko je iznosio u listopadu.

Pročitajte više