Kineski premijer u posjetu Europskoj uniji

KINESKI premijer Wen Jiabao u srijedu je stigao u Bruxelles kao prvi kineski premijer koji posjećuje EU izvan okvira rijetkih summita EU-Kina, izvijestili su mediji.

Ondje se sastao s visokim povjerenikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, a tijekom dana je predviđen i njegov sastanak s belgijskim kraljem Albertom II te predstavnicima belgijske vlade. Nakon susreta sa Solanom nije bilo izjava.

U četvrtak bi kinesko izaslanstvo trebalo održati razgovore s predstavnicima Europske komisije te potpisati nekoliko sporazuma među kojima je i inicijativa o suradnji na europskom satelitskom navigacijskom sustavu Galileo.

Izvori bliski EU-u tvrde da se očekuje da Wen potakne pitanje embarga na oružje uvedenog protiv Kine 1989. nakon krvavog gušenja kineskog demokratskog porketa na trgu Tiananmen. S obzirom na stanje ljudskih prava u Kini velika većina zemalja EU-a i dalje odbacuje mogućnost ukidanja embarga. Promatrači smatraju da je blok podijeljen po tom pitanju, a Washington i dalje vrši pritisak da se embargo održi.

Unatoč spomenutim razlikama, diplomati odnose s Kinom smatraju intenzivnima. U ovome trenutku EU više računa vodi o boljim trgovinskim odnosima s tom zemljom te o boljim uvjetima ulaganja europskih tvrtki u Kini.

Europa bi također trebala razmotriti problem iznimno velike svjetske potražnje za čelikom kojega u Kini ima u velikim količinama.

Pročitajte više