Kineski premijer večeras stiže u Zagreb, bit će velikih promjena u prometu

Ilustracija: EPA, PUZG

U HRVATSKU danas dolazi predsjednik Državnog vijeća Kine, premijer Li Keqiang.

Dolazi nakon posjeta Bruxellesu, a u Hrvatskoj će razgovarati s državnim vrhom i sudjelovati na summitu suradnje zemalja centralne i istočne Europe i Kine. 

Kako su ranije najavili iz vlade, predsjednik Državnog vijeća Kine Li Keqiang u Zračnu luku Franjo Tuđman trebao bi sletjeti danas u 19:35. U zračnoj luci je organiziran njegov doček. 

Keqiang će u Hrvatskoj boraviti do 12. travnja i u Zagrebu će se zadržati do četvrtka kada s premijerom odlazi na Pelješac, a s Pelješca odlazi na summit suradnje zemalja centralne i istočne Europe i Kine u Dubrovnik.

Ipak, zbog premijerovog dolaska, kao i dolaska kineskog izaslanstva, u Zagrebu će vladati posebne mjere osiguranja, ali i posebna prometna regulacija koja na snagu stupa danas oko 20 sati, kako je objavljeno na stranicama Grada.

Posebna prometna regulacija 

Kako je objavljeno na stranicama Zagrebačkog holdinga, zbog dolaska strane delegacije u večernjim i noćnim satima te tijekom sutrašnjeg dana povremeno će na snazi biti izmijenjen prometni režim, a očekuju se kratkotrajni zastoji i zaustavljanje prometa, što će utjecati na tramvajske i autobusne linije koje prometuju užim gradskim središtem.

Na stranicama PU Zagrebačke, objavljeno je kako će policija zatvarati promet u što je moguće kraćem roku potrebnom za obavljanje službenih zadaća te građane pozivaju na strpljenje i suradnju, tijekom utorka i srijede uz poštivanje privremene regulacije prometa. 

Zastoji u autobusnom i tramvajskom prometu 

Kratkotrajni zastoji u autobusnom i tramvajskom prometu danas se očekuju oko 20 sati, zbog prolaska delegacije od Zračne luke preko Avenije Većeslava Holjevca, Ulice grada Vukovara i Savske ceste do hotela Westin.     

"U utorak, 9. travnja oko 20 sati očekuju se kratkotrajni zastoji u autobusnom i tramvajskom prometu zbog prolaska delegacije od Zračne luke preko Avenije Većeslava Holjevca, Ulice grada Vukovara i Savske ceste do hotela Westin.

Autobusna linija 150 (Garaža Tuškanac – Gornji Grad – Trg bana Josipa Jelačića) bit će obustavljena od utorka u 18.30 do srijede u 16.30 sati te će prvi polazak od garaže Tuškanac ostvariti u srijedu u 17 sati.

U srijedu, 10. travnja u vremenu od 9 do 17 sati očekuju se kratkotrajni prekidi tramvajskog prometa u užem dijelu grada kao i na autobusnoj liniji 118 (Trg Mažuranića – Voltino), odnosno na autobusnim linijama terminala Britanski trg. 

Također, linija 101 (Britanski trg – Gornje Prekrižje), u periodu od 14.30 do 16.30 sati neće čekati polazno vrijeme na okretištu Gornje Prekrižje već će odmah nakon izlaska putnika nastaviti vožnju prema Britanskom trgu.

Iz sigurnosnih razloga, a prema nalogu policije, za vrijeme stajanja vozila u zastoju izvan stajališta, putnici neće moći napuštati vozila", objavljeno je na stranicama ZET-a.

Zabrana zaustavljanja i parkiranja

Osim toga, na stranicama Holdinga je objavljeno i kako će se zabrana zaustavljanja i parkiranja primjenjivati i na području Gornjeg grada od 20 sati do sutra u 12.30 sati, a posebno na Trgu svetog Marka i ulicama Ćirilometodska, Kuševićeva, Vitezovićeva, T. Brezovačkog, Visoka, Vatroslava Lisinskog, Basaričekova (kod kbr. 1-3), Mletačkoj ulici (kod kbr. 1-3), Opatička od Kamenite do 29.X.1918., Habdelićeva, Jezuitskom i Katarininom trgu, zbog održavanja svečanog programa na Trgu svetog Marka. Za sva vozila promet će biti zabranjen na Gornjem gradu, od Ilirskog trga do Streljačke ulice, sutra od 6 do 12.30 sati.

"Dolazak na Markov trg bit će dozvoljen pješice zaposlenicima i stanarima uz predočenje osobne iskaznice", objavili su na stranicama Holdinga.

Obavijest je na svojim stranicama istaknuo i Zagreb Parking.

"Obavještavamo građane da je zbog posjete delegacije Narodne Republike Kine na snazi posebna regulacija prometa kako slijedi:

- u Pierottijevoj ulici, u Ulici Izidora Kršnjavoga od Kačićeve ulice do Savske ceste, na Savskoj cesti od Vodnikove ulice do Ulice I. Kršnjavoga, u Vodnikovoj ulici od Runjaninove ulice do Savske ceste, kao i na Rooseveltovom trgu u utorak 9. travnja 2019. od 06:00 sati do srijede 10. travnja 2019. do 17:00 sati vrijedit će posebna regulacija prometa koja uključuje potpunu zabranu zaustavljanja i parkiranja za sva vozila.

- na području cijelog Gornjeg grada omeđenog od raskrižja Mesnička/Streljačka do Ilirskog trga u utorak 9. travnja 2019. od 20:00 sati do srijede 10. travnja 2019. do 12:30 sati vrijedit će posebna regulacija prometa koja uključuje potpunu zabranu prometa motornih vozila te zabranu zaustavljanja i parkiranja.
 
Molimo Vas da svoje vozilo ne parkirate na navedenim lokacijama u navedenom vremenskom razdoblju te Vam se unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju i suradnji", objavili su.

Policija objavila alternativne pravce

Na stranicama PU Zagrebačke objavljeni su alternativni pravci za sljedeće lokacije:

1. Zračna luka Franjo Tuđman – Buzin

2. Novi Zagreb

3. Trnje

4. Donji grad

5. Tuškanac – Cmrok

6. Pantovčak, Gornje Prekrižje

Pročitajte više