Kineski satelit se na povratku srušio na stambenu zgradu

KAPSULA kineskog satelita se prilikom povratka na zemlju srušila na stambenu zgradu u Penglaiu u pokrajini Sichuan na jugozapadu zemlje, izvijestila je službena kineska agencija Xinhua.

Svemirska sonda probila je krov četverokatnice i uništila zgradu, ali osim materijalne štete nitko nije ozlijeđen, javila je agencija.

Satelitska sonda provela je 18 dana na svojoj misiji kružeći oko zemlje, ali je na povratku skrenula s predviđene putanje za slijetanje. Službeni kineski mediji objavili su fotografiju razorene četverokatnice u koju se zabila 2 m duga kapsula. Jedna od stanarki zgrade rekla je kako je napustila prostoriju u koju se zabila sonda samo pet minuta prije toga.

Satelit je potkraj rujna lansiran iz svemirskog centra Jiuquana u pokrajini Gansu, a služio je znanstvenom istraživanju, prvenstveno geološkim promatranjima i mjerenjima.

Kina je prije godinu dana prvi puta u svemir lansirala vlastitog astronauta koji je 14 puta obišao zemaljsku kuglu i potom se dan kasnije sigurno spustio. Kao treća zemlja na svijetu koja je nakon Sjedinjenih Država i Rusije uspjela poslati ljude u svemir, Kina planira daljnje svemirske letove s ljudskom posadom.

Objekti koje ljudi lansiraju u svemir, poput satelita, već su više puta izazvali nemir pri povratku na zemlju, ali dosad su svi incidenti prošli bez žrtava.

Posebno je spektakularan bio pad ruskog špijunskog satelita "Kosmos 954" opremljenog nuklearnim reaktorom 1978. godine iznad Kanade. Zbog pada reaktora, radioaktivno je zagađeno jedno veliko jezero u Kanadi, a sanacija je stajala milijune dolara. 1979. su se iznad Indijskog oceana i zapadne Australije srušili dijelovi američke svemirske postaje "Skylab" što je za promatrače izgledalo poput padanja vatrenih kugli s neba. Srećom i ta je nezgoda prošla bez težih posljedica, osim što je jedna krhotina u Australiji ubila kravu.

U studenom 1996. Australiji je prijetila opasnost da dijelovi svemirske sonde ruske misije "Mars 96" koji su se posve oteli kontroli padnu na njezino tlo. Ostaci sedam tona teške svemirske kapsule s 270 grama visokootrovnog plutonija naposljetku su pali oko 1300 km zapadno od Južne Amerike u Pacifik.

Pročitajte više