Kineski znanstvenik predstavio "zračnu rižu"

VEĆ NIZ godina istraživači križaju biljne vrste i sve više eksperimentiraju kako bi uzgojili sjeme koje će se uspješno nositi s oskudicom vode: na nedavnoj svjetskoj konferenciji o vodama u Kyotu jedan je kineski znanstvenik predstavio "zračnu rižu".

Na uzgoj riže otpada 40 do 50 posto potrošnje vode u Aziji, odakle i zanimanje za "zračnu rižu" koja se ne mora uzgajati na rižinim poljima, ali joj treba zrak, rekao je za AFP Bas Bouman, znanstvenik istraživač iz Međunarodnog instituta za rižu (IRRI) sa sjedištem na Filipinima.

"Riža troši triput više vode od drugih kultura kao što su pšenica i kukuruz: za proizvodnju tone riže potrebna su dva olimpijska bazena vode", istaknuo je, podsjećajući da rižini izdanci tri do šest mjeseci moraju biti potopljeni u 50 do 60 centimetara vode.

Već više od dvadeset godina istraživači diljem svijeta izvode pokuse kako bi uzgojili biljke otporne na oskudicu vode.

"Velik se uspjeh dogodio prije pet godina, kada je Wang Huaqi, znanstvenik s kineskog agronomskog fakulteta uzgojio zračnu rižu", kaže g. Bouman.

Huaqiju je trebalo dvadeset godina da nakon višestrukog križanja različitih vrsta proizvede zračnu rižu. Ispitivanja pokazuju, tvrdi Bouman, da nova riža troši upola manje vode od obične riže, uz 30 posto manji prinos.

Pročitajte više