Kinezi preustrojili izborni sustav u Hong Kongu

Ilustracija: EPA

KINESKI čelnici potvrdili su sveobuhvatni preustroj izbornog sustava Hong Konga, srezavši broj direktno izabranih zastupnika i pobrinuvši se da većinu zastupnika tog megapolisa bira pouzdani odbor naklonjen središnjim vlastima u Pekingu.

Nove mjere, koje zaobilaze zakonodavnu vlast Hong Konga i koje je direktno nametnuo Peking, najnoviji su potez gušenja prodemokratskog pokreta nakon masovnih prosvjeda

"Predsjednik Xi Jinping potpisao je predsjedničke uredbe kako bi proglasio nove amandmane", izvijestila je Xinhua o promjenama Temeljnog zakona Hong Konga, svojevrsne mini povelje koja je gradu jamčila posebne slobode unutar Kine, nakon što je Velika Britanija, bivša kolonijalna sila, taj teritorij predala 1997.

Oko 7.5 milijuna stanovnika Hong Konga nije, međutim, sigurno, što novi zakon sadrži.

Kinezi će procijeniti je li netko iz Hong Konga domoljub

Tam You-ching, jedini izaslanik bivšeg Zakonodavnog savjeta Hong Konga, objasnio ja da zakon, između ostalog, predviđa otvaranje dosjea za svakog kandidata koje moraju provjeriti gradske službe sigurnosti.

"Nacionalni odbor za sigurnost i policija za nacionalnu sigurnost pripremit će izvješća o svakom pojedinom kandidatu kako bi pomogli odboru za kvalifikacijsku procjenu", rekao je Tam You-ching.

Kineska Komunistička partija bit će ključna za procjenu toga je li neki predstavnik Hong Konga domoljub i stoga podoban da se kandidira za zakonodavno tijelo. Prema novom zakonu, zakonodavno tijelo Hong Konga će biti prošireno sa 70 na 90 zastupničkih mjesta.

Od dosadašnjih 35, sada će se samo 20 zastupnika direktno birati. Većinu, njih 40, birat će odbor sklon Pekingu. Ostalih 30 će birati funkcionalne izborne jedinice, predstavnička tijela određenih industrija ili posebne interesne skupine povijesno lojalne Pekingu.

"Amandmane je jednoglasno usvojilo svih 167 članova Stalnog odbora Kineskog narodnog kongresa", rekao je Tam.

Pročitajte više