Klestil zahtijeva brže sastavljanje vlade

PREDSJEDNIK Austrijske narodne stranke (OEVP) Wolfgang Schuessel trebao bi što je moguće brže sastaviti stabilnu saveznu vladu´, rekao je austrijski predsjednik Thomas Klestil.

On je prije više od 2 mjeseca povjerio sastav nove vlade Schuesselu. Austrijski predsjednik Klestil je dodao ´da i on i austrijski narod očekuju to s rastućim nestrpljenjem´.

Prvak narodne stranke i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel odgovorio je ´da Austrija ima vladu koja je sposobna odgovoriti na sve izazove i pitanja´. On je dodao da želi sastaviti vladu koja će prije svega biti orijentirana provedbi reformi. Nije naveo kada će to biti.

Analitičari ocjenjuju da bi Schuessel mogao riskirati i sastav manjinske vlade, ako ne pronađe partnera s kojim će ostvariti postavljene ciljeve. No, Schuessel za sada nije za tu opciju.

Prvak narodne stranke Wolfgang Schuessel pobjednik na austrijskim saveznim parlamentarnim izborima koji su se održali 24. studenoga 2002., treba odlučiti s kojom će od parlamentarnih stranaka u savezni koalicijski brak: Slobodarskom strankom (FPOE), Socijaldemokratskom strankom (SPOE), ili sa Strankom zelenih.

Procjenjuje se da za sada najviše šansi za ulazak u vladu imaju ´slobodnjaci´ pošto su u utorak na sastanku savezne vlade dali suglasje za prijedlog (´provizornog´) državnog proračuna za 2003.

Pročitajte više