Ključ Banskih dvora u rukama MOST-a: Analitičari skloniji savezu s SDP-om

Foto: FAH

KLJUČ Banskih dvora u rukama je MOST-a, koji podršku uvjetuje reformama s jasnim rokovima provedbe. Jesu li ih spremni provesti i tko bi se s MOST-om mogao prije dogovoriti?

Sve opcije sada su za reforme, a MOST traži regije i ukidanje općina, pošteniji izborni sustav, smanjenje postojećih poreza, učinkovitiju i manju javna uprava, veća izdvajanja za mirovine, više ovlasti USKOK-u i ozbiljnu reformu sudstva, kazne i nadzor poslodavaca koji ne isplaćuju plaće. "Odlično, to nam treba još jučer", kaže za MS ekonomski analitičar Guste Santini.

"Drugo je pitanje koliko će biti ustrajnosti i hoće li se to sve skupa dogoditi". Nije pitanje koja je cijena reformi jer svaka promjena košta. Pitanje je koliko košta neprovođenje reformi, jasan je ekonomski stručnjak.

Cijena politike - 70 milijardi eura

"Imamo situaciju - 50 mlrd. eura inozemskog duga, 20 mlrd. ima stanovništvo, pa je to 70 milijardi, da nam je više od 80 posto BDP-a javni dug, da smo siromašni, da su ljudi obespravljeni. To je isto tako cijena te i takve politike". Nitko ne može obećati ukidanje županija i uvođenje regija bez ustavnih promjena, napominje pak politički analitičar Žarko Puhovski.

"Ustavne promjene zahtijevaju 101 ruku u parlamentu. Tu bi se trebalo pokazati je li MOST u stanju pokazati se kao most koji će natjerati dvije velike stranke da zajedno izglasaju promjene Ustava koje bi omogućile da se decentralizira politički sustav, da se promijeni izborni sustav, itd.", kaže.

Pitanje svih pitanja je s kim će MOST, koji ne treba gledati kao jedinstvenu opciju, jer od njih 19 izabranih mnogi se međusobno ni ne poznaju. Koji su mogući scenariji? Profesor Puhovski:

"50 posto šanse da bude Vlada SDP-a, većinska s MOST-om u koaliciji, ili manjinska s podrškom iz parlamenta, 30 posto šansi da dođe do ponavljanja izbora, ali odmah u siječnju i 20 posto šansi da ipak HDZ uspije".

Ključ Banskih dvora u rukama MOST-a

Na članovima MOST-a je da odluče hoće li u Vladu ili će ju podržavati iz Sabora. Nije nemoguće ni da uvjetuju tko će biti premijer, ali ne da to bude netko od njih, poput Drage Prgometa, već da primjerice netko iz SDP-a zamijeni Milanovića, odnosno iz HDZ-a Karamarka, rekao je za MS Puhovski, koji je zaključio i da je za neuspjeh HDZ-a odgovoran Karamarko. I Santini podsjeća na izjednačen rezultat najjačih koalicija, a dao je i svoje mišljenje komu je bliža "najpoželjnija udavača" MOST.

"Čini mi se da bi se moglo dogoditi da ti iz MOST-a krenu više u pravcu SDP-a".

Ne treba isključiti ni ponavljanje izbora što nikomu nije u interesu. Doduše iz MOST-a znaju reći da su izbori uvijek jeftiniji od nepsosobne Vlade, ali to bi značilo i da MOST rsikira svoju budućnost, dok sada ima veliku šansu pokazati odgovornost i etablirati se na političkoj sceni.

Pročitajte više