Klonirani embrij navodno usađen u maternicu zdrave pacijentice

AMERIČKI stručnjak za umjetnu oplodnju dr. Panos Zavos objavio je da je uspio usaditi klonirani ljudski embrij u maternicu zdrave pacijentice te da za taj postupak koji je javnost već ocijenila kontroverznim ima još zainteresiranih parova.

Dr. Zavos je rekao da je zahvat usadnje embrija na 35-godišnjoj pacijentici obavljen prije tri tjedna, no nije želio kazati gdje je on realiziran. Dodao je da još nije moguće potvrditi je li maternica prihvatila klonirani embrij. No, znanstvenici diljem svijeta sumnjaju u valjanost Zavosove izjave te ga pozivaju da je potkrijepi znanstvenim dokazom.

"Imaju pravo biti skeptični prema ovoj informaciji, no na sreću njihova će nevjerica biti kratka vijeka. Bez obzira na to hoće li ovaj prvi pokušaj uspjeti ili ne, riječ je o trajnom procesu jer imamo još zainteresiranih parova", rekao je dr. Zavos dodavši kako je valjani dokaz samo potvrda trudnoće, a to će biti moguće za tjedan dana. Tada će neovisna skupina znanstvenika na uvid dobiti uzorak DNK.

Zavos je objasnio da je embrij nastao od jajašca spomenute pacijentice te da je oplođen DNK-om uzetim iz stanice kože njezina supruga. Kazao je kako je od tri odabrana jajašca samo jedno bilo dovoljno kvalitetno da bi moglo biti oplođeno. Izgledi da pacijentica zatrudni samo su 30 posto, istaknuo je Zavos.

Unatoč protivljenju mnogih stručnjaka za oplodnju koji osuđuju kloniranje, smatrajući ga neodgovornim i neetičnim, Zavos odbacuje sve kritike. "Moj je cilj pomoći ljudima da dobiju vlastitu biološku djecu. Mislim da nas ne bi trebalo smatrati neetičnima samo zato što eksperimentiramo s novim tehologijama", rekao je.

Pročitajte više