Knjiga o "Le Mondeu" najprodavanija knjiga uFfrancuskoj

KNJIGA, djelo dvojice novinara koji su istraživali vrlo utjecajni francuski dnevnik ´Le Monde´, ´Skriveno lice Le Mondea´ u srijedu je rasprodana u većini francuskih knjižara, što je navelo izdavača na novo tiskanje.

´Knjiga je rasprodana u velikom broju knjižara u Parizu i ostatku zemlje. To je ludo, nismo to još doživjeli´, doznaje se od izdavača koji je objavio da je knjiga tiskana u 130.000 primjeraka. Početna je tiraža bila 25.000 primjeraka, ali, kaže izdavač, ´nismo mislili da će se u tisku toliko govoriti o njoj´.

´Knjižari kažu da je isti fenomen pratio knjigu ´Sotonski stihovi´ Salmana Rushdieja. Već deset godina nisam se susreo s takvim uzbuđenjem u knjižarama´, izjavio je jedan od direktora izdavačke kuće.

Pierre Pean, jedan od autora, prodao je u 155.000 primjeraka svoju knjigu ´Francuska mladost: Francois Mitterrand´ i u 85.000 primjeraka istraživanje o privatnoj televizijskoj postaji TF1, što su brojke koje će teško biti nadmašiti.

U Parizu knjigu nije bilo moguće naći poslije podne u velikim knjižarama gdje se ujutro prodavalo 110 knjiga na sat.

Na Internet stranici koja se bavi prodajom knjiga Amazon.fr i Fnac.com knjiga zauzima prvo mjesto.

´Le Monde, naš dnevni list, oteli su ´gusari´ novinarstva´, pišu autori tog djela, čiji je podnaslov ´Od kontra vlasti do zlouporabe vlasti´.

List je odgovorio na knjigu u utorak, ističući kako se radi o ´knjizi optužbe´ koja je zahvaćena ´mržnjom´.

Knjiga je tiskana u tajnosti u Španjolskoj, a ima 637 stranica te stoji 24 eura.

Pročitajte više