Knjige Allison Pearson i Tibora Fischera i na hrvatskom

Romani dvoje engleskih pisaca, "Kad sve to stigne?", Allison Pearson, i "U tunelu usred mraka", Tibora Fischera, objavljeni su i u hrvatskom prijevodu, izvijestila je zagrebačka nakladnička kuća "OceanMore", koja ih je objavila.

"Kad sve to stigne?" prvijenac je Alison Pearson o ženi koja pokušava nemoguće - pronaći ravnotežu između kuće i posla. Junakinja romana, Kate Reddy, zaposlena majka dvoje djece, rastrgana je između obitelji, koja traži mnogo, i radnog mjesta, na kojem nema mjesta sentimentalnosti i pogreškama.

Uspoređujući njezinu knjigu s popularnom "Bridget Jones", kritičari hvale autoričin spoj humora i zahtjevnije proze pune mudrih zaključaka i osjećaja za dramu.

Allison Pearson tjedna je kolumnistica londonskih novina "Evening Standard". Dobitnica je nagrada britanskog društva novinara za kritičara godine i za intervju godine.

Roman je s engleskog prevela Duška Gerić Koren.

Crna komedija engleskog pisca "U tunelu usred mraka", Tibora Fischera, priča je o mađarskom društvu u razdoblju od završetka Drugog svjetskog rata do antisovjetske revolucije.

Komunistička partija i tajne službe su na djelu, a pisac prati avanture dvojice najboljih prijatelja - Gyurija i Patakija. U stalnoj potrazi za uzbuđenjima taj neprilagođeni dvojac tetura kroz poslijeratno desetljeće izbjegavajući ideološke zamke, bilo kakav posao, ismijavajući autoritete i naganjajući cure jer, kako kažu, "komunizam i celibat, to je previše".

Fischerovo djelo ocijenjeno je kao duhovit i ciničan prikaz totalitarizma koji donosi neefikasnost, nasilje, dezorganizaciju i megalomaniju.

Pripovijedanje i poznavanje situacije vjerodostojno je, jer je Fischer sin mađarskih prebjega, a od 1988. do 1990. bio je dopisnik "Daily Telegrafa" iz Budimpešte.

Fischer je za "U tunelu usred mraka" dobio britansku književnu nagradu "Betty Trask", a nominiran je i za Bookerovu nagradu.

Pročitajte više