KNJIŽEVNA NAGRADA IMPAC DUBLIN DODIJELJENA MAROKANSKOM PISCU TAHARU BEN JELLUNU

Marokanski književnik Tahar Ben Jellun u četvrtak je u Dublinu dobio prestižnu međunarodnu književnu nagradu Impac Dublin za roman "The Blinding Absence of Light", koju u suradnji dodjeljuju dublinsko gradsko vijeće, poglavarstvo grada Dublina i tvrtka Impac.

U uži izbor za ovu nagradu vrijednu 100.000 eura ušlo je deset knjiga autora iz devet država, koje su izabrane među 125 nominiranih naslova.

Nagrađeni Jellu u svom je romanu ispričao priču o načinu života i uvjetima u koncentracijskim logorima u marokanskoj pustinji u kojima je marokanski kralj Hasan II. držao svoje političke neistomišljenike i neprijatelje. "Blinding Absence of Light" izniman je roman, ispričan na jednostavan način", kaže se među ostalim u objašnjenju ocjenjivačkog odbora.

Za ovu međunarodnu nagradu mogu se prijaviti knjige napisane na bilo kojem jeziku, a ove su se godine prijavile 162 knjižnice koje su predstavljale 125 gradova iz 47 zemalja svijeta. Prošlogodišnju IMPAC Dublin nagradu dobila je knjiga turskoga autora Orhana Pamuka pod nazivom "Moje ime je Crvena":



(Hina) xmh ydj

Pročitajte više