Koalicijski klubovi poduprli strategiju razvoja znanosti

VLADIN prijedlog strategije razvitka znanosti u Hrvatskoj u 21. stoljeću danas su poduprli klubovi zastupnika vladajuće koalicije, a odbile su ga oporbene stranke, osim DC-a.

Pravo na raspravu izgubio je pak Klub zastupnika HSP/HDKU-a zbog nenazočnosti svojega predstavnika.

Akademik Ivo Šlaus (SDP) podupro je prijedlog strategije, istaknuvši kako su ljudi, odnosno njihovo znanje jedini resurs koji ima svaka zemlja a u načelu je uvijek slabo iskorišten.

Podsjetio je na knjigu Alvina Toffllera ´Pomak političke moći´, objavljenu prije sedam godina, u kojoj je autor dokazao da se moć više ne nalazi ni u vojsci, ni u gospodarstvu, nego u znanju.

HDZ pak, rekao je Ivica Kostović, smatra da je strategija nepotpuna pa se tako, dodao je, zapravo ne zna kakva je stvarna Vladina strategija razvoja Hrvatske u 21. stoljeću. Istaknuo je kako je Vlada trebala tražiti konsenzus o središnjoj ulozi znanja i znanosti u razvoju Hrvatske, umjesto što je predložila strategiju koja to ne može ispuniti. Za nj je prijeporno kako će Vlada do 2006. dosegnuti izdvajanja za znanost od 1,6 posto brutodruštvenog proizvoda (BDP) kad bi se, dodao je, mogao očekivati i stvaran učinak na hrvatsko gospodarstvo, a zato, ustvrdio je, ne postoji dinamika koja to osigurava.

Prijedlog strategije poduprli su i zastupnici HSS-a koji, po riječima Miroslava Furdeka, smatraju da rasprava u Saboru treba pomoći donošenju kvalitetne strategije. Ali, istaknuo je, HSS smatra da najbitniji dio tek slijedi, a to je provedba navedenih korjenitih promjena u znanosti i u zakonodavnom, i u financijskom i organizacijskom području. To je, rekao je, jedini način da se strategija provede.

Ivić Pašalić (HB) istaknuo je da prijedlog strategije znanosti nije elaborat za razvoj znanosti, nego da tek daje uvjerljivu sliku njezina mizerna stanja. Umjesto toga, kako je rekao, nedorečena prijedloga predlaže da Hrvatski sabor imenuje stručnu skupinu koja će izraditi smjernice za razvoj znanosti u 21. stoljeću.

Klub Libre, rekla je Zrinka Glovacki-Bernardi, podupire strategiju i smatra je posebno važnim dijelom reforma za budućnost Hrvatske.

Klub zastupnika HSLS-a, rekao je Želimir Janjić, smatra da znanost u Hrvatskoj stagnira a u nekim elementima i nazaduje. Sustav znanosti, istaknuo je, nije djelotvoran ni usklađen s europskim sustavom, a međunarodni ugled hrvatske znanosti je marginaliziran.

Po riječima Vesne Škare-Ožbolt Klub zastupnika DC-a u načelu podupire strategiju, ali se ne slaže sa sadržajem. Rekla je da će DC poduprijeti strategiju, koja ima realnu osnovu, te kako očekuju da će se strategija i provesti. To će biti moguće samo većim ulaganjem u znanost i boljom organizacijom državne uprave, dodala je.

Pročitajte više