Kod dvojice navodnih Gotovininih pomagača pronađeno ilegalno oružje

U POTRAZI za umirovljenim generalom i haškim optuženikom Antom Gotovinom policija je danas pretražila stanove, automobile i poslovne prostore triju osoba koje se sumnjiči za pomaganje Gotovini u bijegu, a kod dvije je pronađeno vatreno oružje za koje nemaju dozvolu, izvijestio je MUP..

U MUP-u kažu da je riječ o akciji u okviru nastavka potrage za Gotovinom te da su dvije osumnjičene osobe s područja koje pokriva PU zadarska, a jedna s područja nadležnosti PU zagrebačke. No, u priopćenju se ne otkriva njihov identitet niti kod koje dvojice je pronađeno oružje i, kako kažu u MUP-u, drugi predmeti značajni za obradu.

Od izvora bliskog policiji koji je želio ostati neimenovan i očevidaca doznaje se da su pretražene kuće Željka Dilbera u Zadru i Ante Maksana u Pakoštanima, suboraca i prijatelja generala Gotovine koji je od srpnja 2001. nedostupan hrvatskom pravosuđu i Haškom sudu na kojem je optužen za ratni zločin nad srpskim stanovništvom tijekom operacije Oluja.

Od očevidaca se doznaje da je pred Dilberovu kuću u zadarskoj četvrti Borik jutros oko 7 sati došlo desetak policijskih vozila te da su mu navodno oduzeti mobiteli, računalo i neki drugi predmete. Gotovo istodobno policija je došla i kod Maksana kojemu su također oduzeli računalo, mobitel i rokovnike.

Obojica su navodno na obavijesnom razgovoru u zadarskoj policiji koja to nije ni potvrdila ni opovrgnula.

U MUP-u kažu da kriminalističku obradu protiv trojice provode policijski službenici Ravnateljstva policije te PU zadarske i zagrebačke zbog sumnje da su počinili kazneno djelo "pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela".

Na kraju MUP-ova priopćenja se kažu da će "nakon dovršetka obrade, ovisno o njezinim rezultatima, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvima donijeti odluku o eventualnom podnošenju kaznenih prijava protiv pojedinih osoba zbog već spomenutog kaznenog djela, ali i mogućih drugih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti".

Željko Dilber i Ante Maksan dvojica su od petorice hrvatskih državljana koji su krajem lipnja ove godine dospjeli na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje članice Europske unije zbog sumnje da pomažu skrivanje osoba optuženih za ratne zločine. Uz njih su se na "crnoj listi EU-a" našli Željko Bagić, Ljubo Ćesić, Ante Maksan i Hrvoje Petrač koji je u bijegu i za kojim je raspisana međunarodna tjeralica zbog sumnje da je sudjelovao u otmici maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Ljubo Ćesić Rojs izjavio je Hini da policija danas nije bila kod njega, niti ga je tražila za obavijesni razgovor te da ništa ne zna o pretragama stanova. Petračev odvjetnik Marijan Pedišić rekao je da ni kod njegovog branjenika nije bilo nikakve pretrage, dok je Bagićeva odvjetnica Nela Pedišić kazala kako nije još stupila u kontakt sa svojim klijentom, no da, po njezinim saznanjima, policija nije bila kod Bagića.

Pročitajte više