Kofi Annan ponovno odbija mogućnost podnošenja ostavke

GLAVNI tajnik UNa Kofi Annan ponovio je u petak da ne namjerava odstupiti sa svog položaja zbog toga što se njegovo ime dovodi u vezu sa skandalom oko programa Nafta za hranu.

Na izravan upit hoće li podnijeti ostavku, Annan je rekao: "Zaboga, ne". "Okrenimo se poslu koji me čeka", rekao je nakon povratka s 10-dnevne turneje po Indoneziji i Indiji. Za vrijeme njegova puta pojavila su se nova otkrića o skandalu koji već nekoliko tjedana potresa UN-a.

Paul Volcker, predsjednik neovisnog istražnog povjerenstva o skandalu "Nafta za hranu", programa UN-a, vrijednog 64 milijarde dolara, namijenjenog ublažavanju posljedica embarga Sadamovom režimu u Iraku od 1996. do 2003. godine, rekao je početkom ovoga tjedna da njegovo izviješće nije otklonilo sve sumnje s Annana, kako to on tvrdi.

Odmah nakon objavljivanja drugog izviješća povjerenstva, 29. ožujka, Kofi Annan je rekao da je s njega skinuta svaka odgovornost u skandalu. "Bio sam apsolutno uvjeren da će me temeljita istraga osloboditi svake krivnje. Povjerenstvo je to upravo učinilo", rekao je.

Povjerenstvo je u svom izviješću ustvrdilo da Kofi Annan nije utjecao na dodjelu UN-ova ugovora u Iraku jednoj tvrtki u kojoj je zaposlen njegov sin Kojo.

Dva člana istražnog povjerenstva nedavno su podnijeli ostavke jer, prema američkom tisku, smatraju da je izviješće bilo previše naklonjeno Annanu.

Pročitajte više