KOFI ANNAN: PROUČAVANJE IRAČKE DEKLARACIJE POTRAJAT ĆE

Proučavanje 12 tisuća stranica dokumenata koje je Irak pružio o svojoj vojnoj industriji potrajat će, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan i pozvao vlade da dopuste inspektorima za naoružanje da svoj posao obave profesionalno.

Dokumenti koji su u nedjelju navečer doputovali iz Bagdada u New York na analizi su u sjedištu UN-a i na njima radi ekipa od 15 stručnjaka pod vodstvom Jeana Louisa Rollanda, francuskoga stručnjaka za kemijsko oružje.

Ti su dokumenti tzv. deklaracija koju je zahtijevalo UN-ovo Vijeće sigurnosti, a kojom iračka vlada mora dati ´trenutačno točnu, punu i potpunu izjavu o svim aspektima svojega programa (naoružanja)´. Vijeće je upozorilo Irak na ´teške posljedice´ bude li u tom dokumentu lažnih tvrdnji.

´Inspektori će ih proučiti i analizirati i obavijestiti Vijeće sigurnosti´, rekao je Annan i dodao: ´Mislim da će to potrajati´.

Annan je od država zatražio da inspektorima daju ´vremena i prostora´ da profesionalno obave svoj posao, što se smatra reakcijom na američki pritisak na inspektore da ubrzaju inspekciju i odvedu iračke znanstvenike na ispitivanje izvan Iraka.

Pročitajte više