Kolinda 2015.: Bit ćemo jedna od najbogatijih država svijeta! Kolinda 2018.: Hrvatska će nestati!

Foto: Hina, Goran Stanzl/PIXSELL

OPTIMIZAM koji je držao tada novopečenu predsjednicu Hrvatske se, blago rečeno, istopio u manje od tri i pol godine.

"Bit ćemo jedna od najrazvijenijih i najbogatijih država Europe i svijeta!" euforično je obećala Kolinda Grabar-Kitarović u siječnju 2015. godine, kad je izabrana za predsjednicu Hrvatske. Uz nju je stajao tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko, a Kolinda je Hrvatima obećavala brda i doline.

>> VIDEO Kolinda predstavila svoje demografske mjere: "Prijeti nam nestanak naroda i države"

"Ovo je veličanstvena noć, ali nema mjesta trijumfalizmu. Posao nas čeka. Već večeras idemo raditi za boljitak naše domovine" rekla je Kolinda pa nakon zahvale HDZ-u dodala: "Sada ću morati izaći iz članstva, ali te vrijednosti ostaju u meni i tako će Hrvatska ići naprijed."

Čime je rezultirao "rad za boljitak domovine" koji je euforično najavila Kolinda Grabar-Kitarović?

Od "najbogatije države  svijeta" do "prijeti nam nestanak države"

Najbolje da tu ocjenu prepustimo Kolindi Kitarović iz 2018. godine. Konkretno, predsjednica je danas predstavljala svoje demografske mjere, pri čemu je izgovorila: "Prijeti nam nestanak naroda i države!"

Danas je novinar Indexa podsjetio predsjednicu da je prije tri i pol godine tvrdila da će Hrvatska biti jedna od najprosperitetnijih zemalja svijeta, na što je Kolinda odgovorila: "Nisam u svom mandatu rekla da će Hrvatska biti jedna od najbogatijih zemalja svijeta, nego sam rekla da vjerujem u to.''


Zašto je obećavala besmislene stvari?

"Promijenile su se tri vlade i s nijednom nisam uspjela postići pravu suradnju", dodala je Kolinda i tako podsjetila na opće poznatu činjenicu - predsjednička obećanja su besmislena jer predsjednica jednostavno nema ovlasti koje bi joj omogućile provođenje vlastitih politika.

Doduše, onda se nameće pitanje: Zašto je prije tri i pol godine tvrdila da će Hrvatska biti jedna od najbogatijih zemalja Europske unije i svijeta? Zašto je davala lažna obećanja?

Odgovor je trivijalan - zato što je zvučalo dobro u tom trenutku slavlja. Sada, kada je posve jasno da je Hrvatska pred demografskim slomom, a predsjednica je u predizbornoj kampanji, odjednom se sjetila demografije.

Pročitajte više