Kolumbijski kralj kokaina uhićen u Brazilu, SAD traži izručenje

NAKON što je jučer brazilska policija uhitila navodnog kralja kokaina, Ramireza Abadiu, čeka se odluka o njegovom izručenju SAD-u, piše jučerašnji Reuters. Američke vlasti traže ga zbog optužbi da je prokrijumčario kokaina u vrijednosti od više milijardi dolara u SAD. 

Brazilska policija uhitila je 44-godišnjeg Juan Carlos Ramirez Abadiu u luksuznom apartmanu u Sao Paulu, priopćila je tamošnja policija.

Američke vlasti smatraju kako je Abadia, nadimkom Lizalica, bio vođa jednog od kolumbijskih narko kartela, a za svaku informaciju koja bi pomogla njegovu uhićenju, ponudili su nagradu od pet milijuna dolara. Brazilska policija okarakterizirala je Abadiu kao najvećeg trgovca kokainom nakon poznatog Pabla Escobara, kojeg je kolumbijska policija ubila 1993.

"Može se reći da je Ramirez Abadia novi Pablo Escobar. Nakon Escobarove smrti iskoristio je prazan prostor, te Escobarevu mrežu", izjavio je brazilski načelnik policije Jaber Saad, dodavši kako je Abadia odgovoran za petnaestak ubojstava u SAD-u, uključujući i policajce, kao i naručivanje tristotinjak ubojstava u Kolumbiji. Saad dodaje kako je akcija brazilske policije izvedena nakon prošlotjednog američkog zahtjeva za izručivanje upućenog brazilskim vlastima. "Vrhovni sud Brazila odlučuje o zahtjevu", kazao je Saad.

Američka Savezna porota optužila je Abadiu još 2004. za uvoz oko 500 tona kokaina iz Kolumbije u SAD, vrijednosti oko deset milijardi dolara u razdoblju od 1990. do 2004. godine.
Abadijina mreža dilala je velike količine kokaina, ali i heroina u Europu i SAD, a novac je prala u Brazilu.

Navodno je kokainski kralj novac investirao u nekretnine, industriju, te automobile. "Ova akcija provedena je u suradnji američke DEA-e sa španjolskom i urugvajskom policijom, a uključivala je racije na području šest država", izjavio je za Reuters izvor iz brazilske policije. U apartmanu uhićenog narko bossa, uz pristojnu količinu novca u raznim valutama, policija je našla još i 150 mobitela, te impresivnu kolekciju skupocjenih satova.

Akcija Abadijinog uhićenja započela je prije tri godine, a prošlog tjedna istražitelji su doznali kako Abadia planira napustiti Brazil.

"Ramirez Abadia obavio je tri plastične operacije u zadnje dvije godine kako bi promijenio svoj identitet", kazao je načelnik Saad. Optužen je već dva puta od strane američkih vlasti, 1994., te 1996. godine, ali kolumbijske vlasti odbile su izručenje.

Iako je služio zatvorsku kaznu u Kolumbiji, Abadia je poslove bez problema vodio iz zatvora.
"Najvažnija poruka ovog uhićenja je da čak i najbogatiji i najmoćniji mogu "pasti"", iz Bogote je pozdravio uhićenje Ramireza Abadie kolumbijski ministar obrane Juan Manuel Santos.

Ma.N.
Foto: AFP

Pročitajte više