Komentar Jovana Dragišića: Otmice novinara u Gazi i "borba za slobodu"

LOGIKA je za neke prilično neugodna disciplina. Recimo, za teroriste. Bez neke detaljne potrebe da ulazimo u prijašnje slučajeve otmica novinara u Gazi (koje se periodički događaju svakog mjeseca) i seciranje koje bi pokazalo kako Hamas i njegove podružnice nisu puno više od običnih legitimiziranih kriminalnih organizacija, posvetit ćemo se najnovijem slučaju, otmici  BBC-evog novinara Alana Johnstona.

O BBC-u, engleskom novinarstvu i načinu izvještavanja svakom po ukusu. Ali, u zadnje tri godine, otkako Johnston radi kao dopisnik iz Pojasa Gaze, ta novinska kuća nije objavila niti jedan neistinit, pristran ili tendenciozan članak o tom području.

On, dakako, nije kriv zbog toga što su Hamas i Fatah odlučili raspraviti svoje razmirice kalašnjikovima i bacačima raketa, niti je kriv zbog toga što je pri tome stradao sasvim pristojan broj civila i djece. Niti zbog toga što je prenosio izjave običnih ljudi iz Pojasa Gaze koji su govorili da im više ništa nije jasno, jer su se Hamas i Fatah prije zajedno borili protiv Izraela, a sada su usmjerili oružje jedni na druge. Nije kriv ni zbog toga što Hamas svoju politiku ne može voditi drukčije nego kalašnjikovima, bacačima raketa i samoubilačkim napadima.

Ali je otet. Možda ga nisu oteli sami pripadnici Hamasovog vojnog krila. Postoje i druge organizacije "boraca za slobodu" koji se bave takvim akcijama. Kao Islamski džihad, na primjer. Ili se pojavi neka "nezavisna grupacija", kao Brigada svetog Džihada, koja je u kolovozu prošle godine otela dva američka novinara.

Trenutno ne znamo ni zašto je Johsnton otet. Možda ni ne saznamo. Obično se ne sazna. Za nekoliko sati, dana, ili tjedana će ga pustiti i on će reći kako su se prema njemu odnosili dobro, kako su mu dali hrane i vode i kako nikome ništa ne zamjera.

U takvom okruženju se čovjek mora pitati za kakvu slobodu se ti borci bore. Jer, to očigledno nije sloboda govora, sloboda izražavanja i sloboda medija. Da jest, onda u siječnju ne bi oteli Jaimea Razurija, fotoreportera AFP-a, čiji je jedini grijeh, koliko znamo, bio taj što je snimao klanje životinja za muslimanski festival Eid al-adhu.

Prije će to biti borba za slobodu propagandne islamističke mašinerije koja opisuje jednostranu sliku svijeta, neopterećenu "pristrnim izvještavanjem" zapadnih novinara, od kojih je Johnston među zadnjima, te za slobodu seksualnog izražavanja pri kojoj Hamas povlači knjige sa zbirkom palestinskih narodnih priča iz škola (i poslije te iste knjige pali) zato što se u njoj intimni dijelovi tijela spominju na kolokvijalnom arapskom u čak dvije od 400 priča. To je otprilike nivo slobode koju nude islamističke bande, počesto nazivane "borcima za slobodu". Jer, drukčije se otmica Alana Johnstona ne može objasniti.

Jovan Dragišić

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Pročitajte više