Komisija za Balkan predviđa nezavisnost Kosova u četiri faze

MEĐUNARODNA komisija za Balkan napravila je izvještaj koji predviđa nezavisnost Kosova u četiri faze, potvrdio je za beogradski dnevnik "Blic" od utorka član te komisije i bivši ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović.

Prema tom izvještaju, koji nosi naslov "Balkan u budućnosti Europe", prva faza predviđa da Kosovo tijekom 2005. i 2006. godine bude priznato kao nezavisni entitet, ali bez punog suvereniteta, jer će pitanja ljudskih prava i zaštite manjina ostati rezervirano pravo međunarodne administracije.

U prve dvije faze, koje prethode odvajanju Kosova od Srbije i njegovom priznavanju kao posebnog entiteta, predviđeno je da Kosovo postane međunarodni protektorat Europske unije, a ne UN-a, kao što je to sada, a KFOR-u se preporučuje da nastavi svoj mandat u sadašnjem obujmu.

"U ovoj fazi predlaže se da se Kosovo tretira kao nezavisan entitet, ali ne kao suverena zemlja, omogućavajući tako razvoj samouprave. Sve funkcije jedne vlade, koje trenutno obavljaju UNMIK i KFOR, treba prenijeti na institucije Kosova", kaže se u izvješću.

U trećoj fazi, piše list, Komisija predviđa da se Kosovo prizna kao kandidat za članstvo u EU, nakon čega bi se "otvorili pregovori s Bruxellesom". U toj fazi EU će predati rezervirane ovlasti u području ljudskih prava i prava manjina i postepeno preuzimati ulogu nadgledanja procesa pregovora.

U četvrtoj fazi predviđa se pun, ali istovremeno i delegiran suverenitet Kosova u EU, kaže se u izvještaju, koji će - kako kaže Svilanović - u utorak biti predstavljen u Bruxellesu i Washingtonu.

Pročitajte više