Kompanović: J. Kosor podržala prijedlog ZPH

PREDSJEDNIK Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) Josip Kompanović izjavio je danas novinarima da su razgovarali s Jadrankom Kosor, potpredsjednicom HDZ-a i kako se očekuje budućom potpredsjednicom Vlade koja je podržala njihov prijedlog donošenja novog zakona o područjima od posebne državne skrbi.

S Kosor smo dogovorili sastanak po konstituiranju Hrvatskog sabora i Vlade na kojem će ZPH iznijeti prijedloge kako popraviti stanje u područjima od posebne državne skrbi, rekao je Kompanović novinarima nakon današnje sjednice Upravnog odbora ZPH na kojoj je nazočila i Jadranka Kosor.

Naveo je da se na područja koja su bila okupirana vratilo oko 90 posto ili 270.000 ljudi, a da ih je oko 20.000 još uvijek u statusu prognanika. Riječ je uglavnom o Vukovarcima koji čekaju obnovu, dodao je.

"Zadovoljni smo obnovom kuća i stanova, ali što se tiče obnove gospodarstva nije učinjeno gotovo ništa", rekao je Kompanović dodajući da je najveći problem nezaposlenost čija stopa na područjima posebne državne skrbi iznosi 55 posto.

"To je alarmantna situacija koja nas je dovela do toga da ljudi koji su se već vratili, pogotovo mladi, obrazovani, ponovno odlaze", rekao je Kompanović.

Nakon što je prije dvije godine promijenjen Zakon o područjima od posebne državne skrbi "postao je papir koji ne nudi nikakva prava niti mogućnosti u tim područjima", rekao je Kompanović i dodao da ZPH smatra da treba donijeti potpuno novi zakon.

Ističući da je ZPH realna, naveo je da ne traže da se polovica državnog proračuna prelije u ta područja, već da se stvore okviri koji će privući strani i domaći kapital bez prevelikih intervencija iz državnog proračuna. Tvrtke koje bi tamo poslovale trebalo bi kroz određeno razdoblje osloboditi poreza i doprinosa, te naći rješenja za zapošljavanje mladih ljudi. Jačanjem uloge APN-a, mladim, obrazovanim obiteljima trebalo bi otkupiti kuće i riješiti stambeno pitanje, a poslodavcima koji ih zapošljavaju pružiti pogodnosti, rekao je Kompanović.

Upravni odbor ZPH-a danas je održao zadnju ovogodišnju sjednicu, a nazočili su joj i predstavnici Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva.

Pročitajte više