KOMPJUTORSKI PROGRAM PREDVIĐA INFARKT

Novi kompjutorski program može predvidjeti rizik pacijenta za infarkt tijekom desetogodišnjeg razdoblja, tvrde kardiolozi.

Program pod nazivom HeartScore, koji je razvilo Europsko društvo kardiologa, procjenjuje vjerojatnost infarkta za pojedinu osobu na temelju faktora rizika kao što su visok krvni tlak, razina kolesterola i pušenje te spol i dob pacijenta.

Uz pomoć programa liječnici i pacijenti mogu bilježiti promjene rizičnih faktora. Znači, ako pacijent prestane pušiti, program će to uzeti u obzir.

"HeartScore je odlično sredstvo koje može pomoći liječnicima da što bolje procijene rizične faktore za svakog pacijenta", rekao je profesor Jean-Pierre Bassand, predsjednik Europskoga društva kardiologa.

Program sadrži podatke o 210.000 pacijenata iz 12 europskih studija i pokazuje da je rizik za srčane bolesti manji u zemljama poput Španjolske, Italije i Francuske.

"Kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok smrti u Europi, a većinu bi se slučajeva moglo spriječiti ili barem odgoditi, kad bi se popravili faktori koji se odnose na životne navike", rekao je Bassand.

(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više