Konferencija šefova policije: Protiv kriminala u suradnji s građanima, ne represijom

PREOBRAZBA policije iz tradicionalnog represivnog modela u model policije koja pomaže i surađuje s građanima nužna je za kvalitetnu prilagodbu policijskog rada novim teškoćama i rizicima koje nameću suvremeni veliki gradovi, zaključak je prvog dana 25. konferencije šefova policije glavnih gradova europskih država u zagrebačkom hotelu "Opera".

Tješnja suradnja policije sa zajednicom potrebna je kako bi policija mogla djelovanje usmjeriti na prevenciju kaznenih djela, a ne, kao do sada, samo na saniranje posljedica kriminala.

Naglasak je to MUP-ove Strategije "Policija u zajednici", o kojoj su sudionike konferencije izvijestili načelnik Uprave policije Vladimir Faber i profesorica na Policijskog akademiji Irena Cajner Mraović.

U djelovanju policije, osobito u urbanim sredinama, građani sve češće u policajcu traže prijatelja i pomagača od kojega očekuju rješavanje svakodnevnih problema, te napuštanje djelovanja koje kod javnosti stvara dojam represije i izaziva nelagodu, rečeno je.

Tome u prilog ide i navedena strategija, kojom su predviđeni tzv. kvartovski policajci koji bi se brinuli o sigurnosti zajednice, odnosno bili prisutni na mjestima i u vrijeme gdje i kada je to potrebno.

Načelnik zagrebačke Policijske uprave Ivan Babić je kao strateške ciljeve naveo povećanje svijesti javnosti o potrebi prevencije kriminala na lokalnoj razini i mogućnosti da aktivno sudjeluje u suzbijanju kaznenih djela na svom području.

Da bi se to postiglo nužno je stalno osposobljavati i usavršavati policajce u odnosu s javnosti, kako s građanima tako i medijima, rekao je Babić.

"Dajmo građanima priliku da nas upoznaju i uključe se u borbu protiv kriminala kroz proaktivne programe policijskog rada", istaknuo je.

O svojim iskustvima na djelovanju policije u zajednici, odnosno podizanju kvalitete i učinkovitosti policijskog rada na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, na konferenciji će u iduća tri dana govoriti 26 izlagača iz 36 europskih zemalja.

Za sudionike zagrebačkog skupa sutra je predviđen izlet u Nacionalni park Plitvička jezera, a u četvrtak nastavljaju s radom s naglaskom na suzbijanje maloljetničke delikvencije.

Konferencija će završiti u petak iznošenjem zaključaka i predstavljanjem Rige kao grada domaćina konferencije 2004.

Pročitajte više