KONGRESNIK ROHRABACHER PODUPIRE ULAZAK HRVATSKE U NATO

Američki kongresnik Dana Rohrabacher izrazio je u utorak u Washingtonu potporu ulasku Hrvatske u NATO u razgovoru s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom i ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

Šeks i Žužul na poziv američkog Kongresa borave u službenom posjetu SAD-u gdje nastoje dobiti potporu Kongresa za brzi ulazak Hrvatske u NATO. Oni su se u utorak u prvom od niza susreta s kongresnicima i senatorima sastali s Rohrabacherom, kongresnikom iz Kalifornije i članom Odbora za vanjskoplitičke odnose Zastupničkog doma Kongresa.

"Sjedinjene Države žele mir na Balkanu i vjerujem da je članstvo Hrvatske u NATO-u ključno za održavanje mira na Balkanu", rekao je Rohrabacher novinarima nakon susreta.

Žužul je izrazio zadovoljstvo razgovorom s Rohrabacherom, "prijateljem Hrvatske" koji ju je podržavao od samih početaka njezine neovisnosti.

"Vjerujem u čvrstu potporu američkog Kongresa, vjerujem da od današnjeg dana možemo napraviti neke velike korake naprijed", kazao je Žužul novinarima.

On je rekao kako je u razgovorima zaključeno da je ovo trenutak kada "dodatna pomoć može biti uistinu vitalna za Hrvatsku" i za budućnost hrvatsko-američkih odnosa.

Žužul je kazao kako će Hrvatska "pokušati dobiti rezolucije od zastupničkog doma i od Senata američkog Kongresa kojima bi Kongres SAD-a iskazao jasnu potporu za ulazak Hrvatske u ravnopravno članstvo NATO-a".

"Vjerujemo da ta rezolucija može biti izrazito važan izraz podrške ne samo prema američkoj administraciji nego i prema svim ostalim državama članicama NATO-a", naglasio je Žužul.

Dodao je da ukoliko tu rezoluciju Hrvatska uspije dobiti prije summita NATO-a u Istambulu ovoga ljeta da će to biti "veliki uspjeh i veliki korak naprijed".

Šeks je rekao kako je hrvatsko izaslanstvo našlo veliko razumijevanje kod kongresnika Rohrabachera za nastojanja Hrvatske da uđe u NATO i Europsku uniju.

On je dodao da se Hrvatska nada i razumijevanju i potpori Sjedinjenih Država u rješavanju "ozbiljnih gospodarskih poteškoća" u kojima se nalazi.

Hrvatsko izaslanstvo će se u utorak sastati s još nekoliko američkih kongresnika i senatora, uključujući senatora Richarda Lugara, predsjednika senatskog Odbora za vanjske odnose.

Šeks i Žužul također će razgovarati i s Danom Friedom, višim savjetnikom američkog predsjednika Georgea W. Busha za Europu u Vijeću za nacionalnu sigurnost, a večeras će na svečanoj sjednici Kongresa nazočiti govoru predsjednika Busha o stanju nacije.

U srijedu će se Šeks i Žužul sastati s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom.

(Hina) sl sv

Pročitajte više