"Kontroverzni poduzetnici" na suđenju Jelaviću: DORH je javio Slišku da ga žele ubiti

"OVAJ će me Dodić dotući", zabilježili su mediji izjavu suca Ratka Šćekića na  suđenju za "zločinačku organizaciju" 2004. godine. Pet godina kasnije, isti Juraj Dodić opet svjedoči na suđenju protiv kontroverznog poduzetnika Nikice Jelavića.

Jelaviću se sudi zbog pokušaja ubojstava spomenutog Dodića i Vjeke Sliška 1995. godine te ubojstvo slučajnog prolaznika Zorana Dominija i pokušaje ubojstava Vjeke Sliška te Ivice Bertića iz 1999. godine. ubojstva Vjeke Sliška. Na prijašnjim je suđenjima Dodić je svjedočio kako je "sve zlo poteklo od Bagarića i njegove bande, koju je kasnije preuzeo Hrvoje Petrač".

Bivši zapovjednik u Vojnoj policiji, a sada zagrebački privatni poduzetnik Vladimir Rajić s Vjekoslavom Sliškom se sprijateljio jer je surađivao s njegovom firmom "Bonaparte", a svog vjenčanog kuma, trećeg današnjeg svjedoka na suđenju Jelaviću, Vinka Žuljevića Klicu, poznaje iz ratnog doba. Podsjetimo se rekonstrukcije događaja oko ubojstva obavještajca Veselina Marinova prema riječima Vladimira Rajića, sa suđenja Klici 2003. godine:

"U jednom trenutku u kafić je došao Marinov, prišao našem stolu i pozdravio se s nama. Tada mi je i kazao da želi popričati nasamo s Vinkom pa sam ja pošao za šank. Nakon dvije minute začuo sam povišene tonove, okrenuo se i vidio Vinka kako drži Marinova za ruku u kojoj je držao pištolj. Nakon toga začuo sam nekoliko hitaca i vidio da Marinov licem pada prema staklenom stolu", kazao je Rajić, pokazujući pritom zorno tijek naguravanja optuženog s ubijenim Marinovim, zabilježio je Vjesnik.

O ubojstvu iz samoobrane hicima u glavu iz velike blizine koje je počinio Vinko Žuljević Klica na štetu Marinova, puno se govorilo. Ovaj kontroverzni poduzetnik je tim kontroverzniji što nema nikakvo poduzeće niti stalan posao, premda se to po njegovoj imovini ne bi reklo.

Sudbina je htjela da se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu danas zatekne i šef prevelikog broja firmi, njih oko 140, Miroslav Kutle, koji je hodočastio na jedno od svojih ročišta za gospodarski kriminal.

"Ortynski rekao Slišku da ga planiraju ubiti"

Svjedoci su ustvrdili da je Sliško dobio informaciju da će na njega biti pokušan atentat iz redova Državnog odvjetništva te suparničkih klanova, a općenito su imali problema sa dosjećanjem oko detalja, tako da ih je član sudskog vijeća Ivan Turudić opomenuo, prvenstveno Klicu, zbog svjedočenja koje nije u skladu sa njegovim prijašnjim iskazima na suđenjima Nikici Jelaviću.

Klica je naime, kazao kako je Sliško dobivao imena ljudi koji ga planiraju smaknuti upravo iz DORH-a, te mu se ovaj nekoliko dana pred ubojstvo požalio da ga netko planira ubiti.

Rajić se na to dovezao kazavši da su te informacije dolazile upravo od tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog. Što se "suparničkih klanova" tiče Rajić je kazao da mu se Sliško požalio na probleme sa klanom "kralja kocke" Zlatka Bagarića, Nikicom Jelavićem i "dečkima s Knežije".

Juraj Dodić je ispričao čega se sjeća vezano za pucnjavu na njega i Sliška 1995. godine u Maksimirskoj ulici. Nije rekao ime napadača.

Na sljedećem ročištu zakazanom za 15. srpnja svjedočit će Jelavićeva supruga Ana te Mio Kovčo, dugogodišnji prijatelj, šogor te navodni nasljednik "kralja poker-aparata" Vjekoslava Sliška.

A.B.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

Pročitajte više