Konvencija SDP-a: Više se okrenuti radnicima

SDP se ubuduće mora jače i aktivnije okrenuti radu i radništvu te ga kao stožerna hrvatska socijaldemokratska stranka više štititi i promicati, osnovni je zaključak današnje Konvencije te stranke o položaju radnika u Hrvatskoj.

Nakon višesatne rasprave, oko 400 SDP-ovih izaslanika jednoglasno je prihvatilo zaključke Konvencije kojima se traži poštena plaća za pošten posao, socijalna pravda, zaštita radničkih prava te oštro kažnjavanje onih koji ta prava krše.

Oko 40 SDP-ovaca koji su sudjelovali u raspravi stranačko su vodstvo pozvali da se više zauzima za radnička prava i da upravo u problematici rada i radništva pokaže čvrstu socijaldemokratsku opredijeljenost SDP-a.

Uvjereni u pobjedu SDP-a na idućim izborima, pozvali su stranačke čelnike da zakonskim propisima i drugim inicijativama poboljšaju materijalni i pravni status radnika, da suzbiju rad na određeno vrijeme, odrede najnižu cijenu rada. Radnicima se, tvrdili su, treba zajamčiti sigurnost posla i plaća, te ostvarivanje njihovih prava i mora ih se zaštititi od loših posljedica globalizacije i neoliberalnog kapitalizma.

Više se brige, složili su se SDP-ovci, treba posvetiti zapošljavanju mladih i profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida, a potrebno je i reformirati državnu upravu da bude učinkovita u zaštiti radnika. SDP se, istaknuto je u raspravi, ne smije sramiti i odbacivati svoju socijalističku prošlost, posebice kad je riječ o promicanju rada i radništva.

Najgorljiviji zastupnik te teze bio je bivši čelnik šibenskoga SDP-a Ivan Ninić, koji je najavio da će napustiti SDP ako ta stranka ne bude provodila zaključke Konvencije. Predsjednik SDP-a Ivica Račan istaknuo je da će stranka zaključcima Konvencije definirati "liniju političke borbe u budućnosti", da će njihova provedba biti kriterij za ocjenu uspješnosti rada SDP-a.

"SDP ima snagu i volju da Hrvatskoj ponudi bolji i pošteniji program od onoga koji HDZ ni nema, odnosno od politike koju vodi", poručio je Račan. Na Konvenciji je jednoglasno prihvaćeno i izvješće o radu SDP-a u zadnjih godinu dana. Tajnik stranke Igor Dragovan pritom je SDP-ovcima poručio da se, žele li da stranka na idućim izborima ostvari željenu 33-postotnu potporu birača, "riješe jalovih prepucavanja" i više otvore građanima.

Pročitajte više