Konvoj s nuklearnim otpadom stigao u Gorleben

KONTROVERZNI konvoj s francuskim nuklearnim otpadom stigao je u utorak u Gorleben na sjeveru Njemačke, gdje će biti privremeno uskladišten, čime je okončao četverodnevno putovanje koje su pratili snažni prosvjedi u kojima je jedna osoba poginula.

Dvanaest kontejnera s visokoradioaktivnim otpadom, koji su u ponedjeljak s vlaka prebačeni na kamione, krenuli su iz Dannenberga rano ujutro, a po putu su morali stati u dva navrata, jednom zbog tehničkog kvara, a drugi put zbog prosvjeda.

Posljednjih 19 kilometara od Dannenberga do Gorlebena u području Wendlanda osiguravalo je čak 11 tisuća policajaca, zbog kojih je taj dio puta prošao razmjerno jednostavno, bez većih zastoja koje su mogli uzrokovati militantni pripadnici organizacija za očuvanje okoliša.

Antinuklearni prosvjednici ne protive se samo pasivno postojanju skladišta nuklearnog otpada, već su vrlo agresivni prema željezničkim i cestovnim konvojima, koje je teško štititi, pokušavajući tako onemogućiti uskladištenje otrova koje će, tvrde, trebati stoljećima držati pod kontrolom.

Jedan od načina prosvjeda koji se praktički pretvorio u ritual je zaprečavanje prolaska konvoja vlastitim tijelima, što u nezgodnu poziciju dovodi policajce, koji ih moraju ukloniti s puta, a ne smiju koristiti silu.

U nedjelju je jedan od prosvjeda, koji se održavaju svake godine od 1995., kad je krenuo prvi konvoj iz Francuske u Njemačku, prvi put za posljedicu imao smrt jednog od sudionika.

Dvadesettrogodišnji mladić, sudionik antinuklearnih prosvjeda, lancima se vezao za željezničku prugu u Avricourtu na istoku Francuske, ali se vlak s nuklearnim otpadom nije uspio zaustaviti i prešao preko njega, usmrtivši ga.

Prosvjednici su u nedjelju ujutro zaustavili konvoj s nuklearnim otpadom u gradu Laneuville-devant-Nancyju. Dvoje prosvjednika, koji su se lancima bili vezali za prugu, udaljili su pripadnici službe sigurnosti vlaka.

I u ponedjeljak u Uelzenu, sjeveroistočno od Hannovera, nekoliko desetaka kilometara prije cilja, prosvjednici su se "zakvačili za tračnice", ali su ih snage sigurnosti uspjele ukloniti bez posljedica. Nakon prebacivanja kontejnera na kamione, u noći na utorak u mjestu Quickbornu pet se prosvjednika lancima vezalo pod traktorom kojim su zapriječili jednu od dvije ceste prema Gorlebenu.

Riječ je o pošiljci nuklearnog otpada koji se nakon prečišćivanja u tvornici Hague na sjeverozapadu Francuske vraća u Njemačku, sedmoj po redu od travnja 1996. godine, kad je potpisan ugovor o suradnji oko zbrinjavanja nuklearnog otpada.

Njemački ministar za zaštitu okoliša Juergen Trittin, koji je član Stranke zelenih, protivnika nuklearne energije, u utorak je iskazao smisao za praktično i stao u obranu konvoja s radioaktivnim otpadom.

Prema njegovim riječima, prijevoz takovog otpada sveden je na najmanju moguću mjeru, a njemačka vlada namjerava u idućih sedam godina donieti odluku gdje će trajno uskladištiti otpad.

Prema tvrdnjama medija, rudnik soli u Gorlebenu smatra se najboljim izborom za trajno skladištenje otpada, koji se u prvom trenutku odlaže u jednom skladištu.

Pročitajte više