Korak bliže naplati ruskog duga

MEMORANDUM o reguliranju uzajamnih financijskih potraživanja nastalih po osnovi robne razmjene između bivših država SSSR i SFRJ, danas je i u ravnopravnoj engleskoj verziji potpisao kao što su to učinili i predstavnici Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije i Crne Gore i ovlašteni predstavnik Vlade Republike Hrvatske Zdravko Rogić, priopćila je danas Hrvatska narodna banka (HNB).

Taj je Memorandum usuglašen između Vlade Ruske Federacije i vlada pet država sljednica nekadašnje jugoslavenske federacije i u ruskom izvorniku potpisan 17. rujna ove godine.

Tim aktom utvrđeno je da dugovanje bivšeg Sovjetskog Saveza prema bivšoj SFRJ iznosi 1.291.951.838,77 klirinških dolara, od čega Republici Hrvatskoj pripada 297.148.922,92 klirinška dolara.

Potpis ruske strane na ovom dokumentu očekuje se sredinom ovog tjedna, nakon čega će države potpisnice provesti postupak ratifikacije predviđen njihovom regulativom za međudržavne ugovore, da bi Memorandum stupio na snagu. Način i redoslijed izmirivanja njime utvrđenih obveza rješavat će se bilateralnim sporazumima između Vlade Ruske Federacije i vlada svake od država sljednica bivše SFRJ, stoji u priopćenju iz HNB-a.

Pročitajte više