KOREI: NEPRIHVATLJIVA JE AMERIČKA POTPORA IZRAELSKOM PLANU

Palestinski premijer Ahmed Korei ocijenio je u srijedu navečer "neprihvatljivima" izjave američkog predsjednika Georgea W. Busha o potpori izraelskom premijeru Arielu Sharonu.

Američki je predsjednik samo nešto ranije prihvatio plan izraelskog premijera prema kojem bi se Izraelci povukli s pojasa Gaze, ali zadržali nekoliko naselja na Zapadnoj obali i omogućili povratak palestinskih izbjeglica samo na teritorij buduće palestinske države.

Korei je naročito bio nezadovoljan što je i predsjednik Bush ustvrdio da bi bilo "nerealno" vratiti se na granice iz doba primirja iz 1949. u sklopu mirovnog ugovora.

"Ne možemo to prihvatiti, jer se o tim pitanjima mora odlučiti na pregovorima" između Izraela i Palestine, izjavio je Korei na konferenciji za tisak. "Nije na predsjedniku Sjedinjenih Država da odlučuje što je realno, a što nije", istaknuo je.

"Nije realno to što Izrael okupira palestinska područja", dodao je premijer. K tome je zamjerio američkom predsjedniku što nije osudio Izrael zbog gradnje "zaštitnog zida" na samoj Zapadnoj obali.

Na zajedničkoj konferenciji za tisak sa Sharonom, predsjednik Bush je kazao da se Palestinci moraju odreći prava na povratak u Izrael i da se moraju naseliti na područjima koja će im pripasti. Bush je također je ocijenio da bi bilo nerealno vraćati se na granice iz doba primirja iz 1949., što bi onda značilo da Izraelci u cijelosti moraju napustiti Zapadnu obalu.

Još je ranije palestinski predsjednik Jaser Arafat ocijenio da će američka potpora ovom Sharonovom planu značiti "ubojstvo" mirovnog procesa.

U međuvremenu je Sharonov plan podržao i britanski premijer Tony Blair.

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više