Kosor o sastanku Josipovića i Tadića: Vlada nije razmatrala povlačenje tužbe za genocid

JADRANKA KOSOR pozdravila je jučerašnji sastanak Ive Josipovića i Borisa Tadića jer "treba svaki dan razgovarati i graditi mostove", ali mogućnost odustajanja od tužbe za genocid protiv Srbije zasad je odbacila. Upravo je to, podsjećamo, bila jedna od tema o kojima su razgovarali hrvatski i srpski predsjednik, te su zajedno zaključili kako bi možda bilo bolje postići dogovor izvansudskom nagodbom.

No, predsjednik nema tu moć da povuče tužbu. Takvu odluku mora donijeti hrvatska Vlada, a u Banskim se dvorima o tome nije razgovaralo. "Nismo razmatrali mogućnost povlačenja tužbe za genocid", poručuje Jadranka Kosor iz Bruxellesa, gdje se danas sastala s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.

Pahor vodi Kosoricu na izložbu

S Fueleom je Kosor razgovarala o pristupnim pregovorima s Europskom unijom, a kasnije je novinarima kazala da Vlada čini sve što je potrebno da bi ti pregovori bili završeni do kraja godine. "Ministrima sam naredila da svatko u svom resoru osobno nadzire te procese, o njima danonoćno razgovaramo", kaže Kosor.

"Spremni smo raditi na svim problemima i uvjerena sam da ćemo uspjeti svladati i najteža pitanja", kaže Kosor. Jedno od takvih pitanja je i poglavlje 31 o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici čije otvaranje Slovenija još nije formalno odobrila.

"Sljedeći bih se tjedan trebala opet sastati s premijerom Pahorom na otvorenju jedne izložbe. Vjerujem da će sve prepreke oko poglavlja 31 uskoro biti uklonjene", kazala je Kosor.

Pročitajte više