Kosor pomela pod tepih nered u državnim firmama: Ne dobiva se preko noći borba protiv korupcije

"SMIJU li ministri izjavljivati da će lopova uvijek biti? Pitajte Kalmetu", nije željela Jadranka Kosor ulaziti u izjavu ministra mora, prometa i infrastrukture koja je javnost, u najblažem slučaju, začudila. Mnogi se pitaju kako se ova Vlada može efektivno boriti s korupcijom, koja je i prema mišljenju Europske unije najveći problem hrvatskog društva, ako njeni najistaknutiji članovi to pitanje uzimaju zdravo za gotovo.

> Mravak potvrdio: Državno odvjetništvo provodi nekoliko istraga u HEP-u

> Kalmeta se ne osjeća odgovornim za afere u HŽ-u: Protiv kriminala se borimo gdje ga ima

"Mi u borbi protiv korupcije, kriminala ili bilo kakve zlouporabe ne smijemo posustati", pokušala je Kosor popraviti štetu koju je prouzrokovao Kalmetin dug jezik kazavši da je borba protiv korupcije "posao koji ne staje". "Mi moramo slati jasne i precizne poruke da se protuzakonite radnje nikom neće tolerirati. To ova Vlada radi i to će raditi i dalje", kaže Kosor.

Mesić želi kažnjavanje odgovornih ministara, Kalmeta odbacuje odgovornost

A upravo je Kalmeta najčešće spominjani ministar proteklih dana, kad se govori o kriminalu u državnim firmama. Osim što sjedi u Nadzornom odboru HŽ-a, u njegovoj su direktnoj nadležnosti i HAC i Hrvatske ceste. Sve te firme svakodnevni su protagonisti afera, među kojima je prelijevanje fantomskih 300 milijuna kuna iz HEP-a u HAC (da bi kasnije te pare bile iskorištene za završavanje famozne i preskupe "Kalmetine") samo je jedna u nizu.

Kalmeta svaku odgovornost otvoreno odbacuje, napravio je to danas u svom obraćanju novinarima u Zadru, ali Stjepan Mesić ima drugačije mišljenje. Predsjednik je danas opet razgovarao s premijerkom u četiri oka i zatražio od nje da obuzda divlje trošenje državnog novca u HEP-u, HAC-u, HŽ-u... Hitna revizija državnih firmi i kažnjavanje odgovornih za Mesića je jedina opcija, ali Kosorici problem predstavlja činjenica da bi se u tom slučaju među odgovornima mogli naći i njezini ministri. Koje ne može tek tako smijeniti i zbog kojih je ovog tjedna već jednom, na sjednici Vlade, izrazila zadovoljstvo radom državnih firmi zbog, kako kaže, uštede od gotovo 1,4 milijarde kuna.

Može li se za sedam dana ili ne može?

Podsjećamo da je prije samo deset dana Kosor prijetila kako će iz državnih firmi otjerati sve koji koče napredak i normalno poslovanje jer se mora "napraviti red u svom dvorištu". Da bi danas sama sebi skočila u usta. "Naravno da se to ne može napraviti preko noći niti za sedam dana", rekla je Kosor o uređivanju državnih firmi dok je istovremeno tumačila kako se u tjedan dana napravilo i uštedjelo jako puno.

"U Nadzornim odborima nisu samo predstavnici Vlade", odgovara Kosor na pitanje hoće li smijeniti svoje ministre i državne tajnike koji "održavaju red" u poduzećima koja potresaju afere. "Od svih članova Vlade koji su u Nadzornim odborima tražim provođenje svih Vladinih odredbi. Znam da javnost ponekad želi da se nešto dogodi preko noći, ali to nije dobro. Sve je podvrgnuto analizi, ne mogu nekog smijeniti samo na osnovu onog što sam pročitala u novinama", kazala je premijerka Kosor.

Polančecovo ministarstvo analizira poslovanje HEP-a

Na osnovu pročitanog u novinama može se samo zatražiti istraga, a to je Kosor, kako i sama priznaje, učinila. U tu je firmu još prije mjesec dana, prema današnjem priznanju predsjednika Uprave Ivana Mravaka, ušlo Državno odvjetništvo i počelo provoditi nekoliko istraga. Premijerka, pak, čeka rezultate analiza svojih suradnika.

"Vi znate da je Državno odvjetništvo samostalno i neovisno, ono ima pravo činiti sve što smatra potrebnim. Što se tiče nekih firmi, kao što je HEP, ja sam tražila od resornog ministarstva analizu poslovanja zbog svih informacija koje su izlazile u javnost. Analiza Ministarstva gospodarstva za koji će dan biti gotova pa ćemo vidjeti što će pokazati", rekla je Kosor. 

"Treći rebalans je spasio stvar"

"Kad riješimo pitanje dugovanja Ine, moći ćemo reći da većina trgovačkih društava u pretežitom vlasništvu države stoji na stabilnim nogama", uvjerena je Kosor, koja napominje da se pitanje Ininih dugovanja rješava upravo u ovim trenucima.

Svoj optimizam Kosor vjerojatno tumači na ovotjednim razgovorima s članovima Nadzornih odbora državnih firmi. Svi su je oni, kako kaže, uvjeravali da je gospodarska situacija u državi krenula nabolje i nakon trećeg rebalansa.

"Svi predsjednici Nadzornih odbora isticali su na sastanku da je treći rebalans, drugi u mom mandatu, bio onaj temelj od kojeg su se stvari počele puno bolje odvijati što se tiče dobivanja kredita i rješavanja problema nelikvidnosti", podvukla je Kosorica.

Pročitajte više